Neoweb.nl

Vertrouwen in economie trekt aan in Europa

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Vertrouwen in economie trekt aan in Europa
« on: July 29, 2005, 03:11:16 PM »
Vertrouwen in economie trekt aan in Europa

bron:nu.nl

BRUSSEL (ANP) - Consumenten en bedrijfsleven krijgen langzaamaan weer fiducie in de Europese economie. Volgens de Europese Commissie vrijdag is de toonaangevende 'index economisch sentiment' in juli met 1,4 punten gestegen. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de neergang, die in oktober begon.

De index is gebaseerd op enquĂȘtes in allerlei sectoren, zoals industrie, diensten en detailhandel en rondvragingen onder consumenten. In de eerste helft van vorig jaar steeg het vertrouwen in Europa na jaren van somberte, maar in het najaar gooide de dure olie roet in het eten.

Het vertrouwen ligt in Europa met 98,4 punten in juli nog altijd ruim onder het niveau van vorig jaar zomer. Bovendien zijn de verschillen binnen de EU-landen fors. In Nederland ging het vertrouwen, dat toch al erg laag ligt vergeleken met de rest van Europa, in juli nog verder achteruit. Alleen consumenten waren iets positiever. Ook in andere landen is een daling te zien, maar de stijgers zijn in de meerderheid. Vooral in de nieuwe lidstaten is het vertrouwen toegenomen.

Gemiddeld in Europa is vooral het vertrouwen bij de industrie en de diensten gestegen. In de bouw is er een kleine plus. De detailhandel werd juist somberder.