Neoweb.nl

VS zet omstreden RFID in bij grensbewaking

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
VS zet omstreden RFID in bij grensbewaking
« on: August 07, 2005, 01:05:18 PM »
VS zet omstreden RFID in bij grensbewaking
 
bron:planet.nl
 
De Amerikaanse overheid gaat met behulp van radiogolven extra controleren wie de grens met Canada oversteekt. De gebruikte techniek, Radio Frequency Identification (RFID), is niet alleen hi-tech, maar ook controversieel. Privacy-organisaties vrezen Big Brother van z'n slechtste kant.
Wie vanuit Canada de grens met Amerika over wil, kan sinds afgelopen donderdag op drie drukke grensovergangen niet zonder een extra reispas met daarin een RFID-chip. Amerikaanse grenswachters geven deze hi-tech reispassen uit aan mensen die de VS in willen. Ze voorzien de chip van persoonlijke en biometrische informatie, zoals vingerafdrukken.

'Draadloze streepjescode'
Radio Frequency Identification, kortweg RFID, is een techniek die middels radiogolven mensen of zaken identificeert. Informatie over een persoon of object wordt opgeslagen op een RFID-chip en deze laat zich - op afstand - via de ether uitlezen. RFID wordt daarom ook wel de 'draadloze streepjescode' genoemd.

De Amerikaanse douaniers lezen de chip met speciale apparatuur uit en bekijken de informatie op een computer. Reizigers die later weer de grens over willen, dienen dit extra identiteitsbewijs op zak te hebben, zodat ze opnieuw geïdentificeerd kunnen worden.

Terrorismebestrijding
De RFID-pas is een proef en onderdeel van US-VISIT, een miljardenproject voor bestrijding van terrorisme van het Departement van Binnenlandse Veiligheid. De verscherpte grenscontrole van US-VISIT zou sinds december vorig jaar 700 criminelen aan de grens hebben gestopt.

Volgens de Amerikaanse overheid zal de RFID-pas de grenscontrole beter maken en versnellen. Maar bij diverse privacyorganisaties rinkelen de alarmbellen. De chip in de reispas zou tot op twaalf meter afstand leesbaar zijn. Privacyorganisaties zijn bezorgd dat de overheid ook op andere plekken de chip zal uitlezen. Zo kan "Big Brother" iemand die de Canadese grens is overgestoken, elders in de VS herkennen.

RFID interessant voor criminelen
Ook aan andere toepassingen van RFID kleven nadelen. RFID wordt in de VS al gebruikt als betalingsmiddel; een soort chipknip met afstandsbediening. Criminelen zouden met de juiste apparatuur iemand op straat op waarde kunnen scannen.

Steeds meer producten zullen in de toekomst een RFID-chip aan boord krijgen. Deze blijft altijd werken en kan — zonder dat consumeten daarvan op de hoogte zijn — worden uitgelezen. Fabrikanten en markerteers kunnen zo producten aan een identiteit verbinden en later mensen op bepaalde plekken 'herkennen'.

Voorvechters van privacy zijn verder ongerust over toekomstige toepassingen van RFID in paspoorten. Een dergelijke techniek zou gebruikt kunnen worden om ieder individu met behulp van een satelliet te volgen.

Proef geldt voor iedereen
De Amerikaanse proef met de RFID-reispas geldt voor iedereen, dus ook voor Europeanen op doorreis. Alleen Canadezen zijn vrijgesteld, tenzij ze getrouwd zijn met een Amerikaan of met een zakenvisum reizen. De pas wordt uitgegeven bij de grensovergang tussen Lansdowne, Ontario and Alexandria Bay in de staat New York en twee grensovergangen tussen Surrey, British Columbia en Blaine in de noordwestelijke staat Washington.

De Amerikaanse overheid wil al langer een RFID-chip in Amerikaanse paspoorten opnemen. Na een storm van protest zag de Amerikaanse overheid af van deze plannen - om ze vervolgens toch weer in overweging te nemen. De verwachting is dat de kleinschalige proef aan de Canadese grens gebruikt wordt om RFID later grootschalig in te voeren.

links:
US-VISIT