Neoweb.nl

Wal-Mart start met implementatie RFID

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Wal-Mart start met implementatie RFID
« on: May 01, 2004, 03:23:19 PM »
Wal-Mart zet volgende stap in testen RFID
Bron: Wal-Mart & Tweakers

Wal-Mart, de grootste supermarktketen in de wereld, is gisteren begonnen met de invoering van RFID-tags in zeven winkels en één distributiecentrum in de Amerikaanse staat Texas. Het bedrijf begint hiermee de testfase voor een grootschalige introductie van RFID volgend jaar. Dan zullen 137 leveranciers hun containers en grootverpakkingen voorzien van RFID-tags, die door middel van radiogolven gedetecteerd kunnen worden. Acht ondernemingen doen nu al mee aan de proef met in totaal 21 producten. Voor een van hen, HP, geldt dat de verpakkingen van producten in de winkel zelf van een RFID-tag voorzien zullen zijn. De individuele producten van andere bedrijven als Unilever, Gillette en Procter & Gamble blijven daarvan verschoond.

Het is de bedoeling dat bij de levering aan het distributiecentrum en vanuit het distributiecentrum aan de lokale winkels, de containers en grootverpakkingen detectiepoortjes van zo'n 4,5 meter in hoogte passeren. Op die manier kunnen voorraden en leveringen automatisch achterhaald en gecontroleerd worden. Wal-Mart zegt dat dit op den duur tot een efficiëntere bevoorrading en lagere kosten zal leiden. Het bedrijf heeft een werking van 100 procent als doel gesteld, maar het is de vraag of de uiteindelijke resultaten ooit naar buiten zullen komen. De implementatie gebeurt volgens de standaarden van EPCglobal.

Andere supermarktketens als Ahold en Carrefour zijn ook aan het testen met RFID. Zowel Ahold als Wal-Mart stelt dat de invoering van de tags op producten in de schappen nog lang op zich laat wachten. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor grote en dure producten zoals elektronica. Individuele verpakkingen van twee printermodellen en een scannermodel van HP zullen bij Wal-Mart voorzien worden van tags. Daarnaast sluit het bedrijf niet uit dat containers met RFID-tags ook buiten het testgebied verspreid zullen worden. Deze zouden echter op de conventionele manier verwerkt worden. Ook zullen er geen detectiepoortjes komen in het klantengedeelte van de winkels.