Neoweb.nl

Afsluitdijk bekleden met zonnepanelen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.134
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Afsluitdijk bekleden met zonnepanelen
« on: March 23, 2007, 09:39:03 AM »
'Afsluitdijk bekleden met zonnepanelen'
 
bron:planet.nl
 
De TU Delft wil de zonnige kant van de Afsluitdijk benutten.
De technische universiteit werkt aan een studie om de 32 kilometer lange waterkering te bedekken met zonnepanelen. De eerste kilometer zou er volgend jaar kunnen liggen, zo bericht Delta, het weekblad van de TU Delft.


Onderzoeksproject
De mogelijkheid om de Afsluitdijk met zonnepanelen te bekeden, is onderwerp van studie van het Cartesius Instituut in Leeuwarden. Dit instituut voor duurzame innovaties van de drie Nederlandse technische universiteiten en een aantal Friese bedrijven en kennisinstellingen, wil nieuwe toepassingen voor zonne-energie te ontwikkelen.

Het gebruik van de Afsluitdijk lijkt daarbij een aantrekkelijke optie. "Al duurt het nog wel zeker twintig jaar voor alle panelen er liggen," denkt Han Brezet, coördinator van de TU Delft in het Cartesius Instituut. "Maar de eerste kilometer zou er, als onderzoeksproject, volgend jaar al kunnen liggen."


Nieuwe kans
Dat denkt ook Klaas Hoekstra, directeur van een bedrijf in zonnepanelen die met Brezet aan de invulling van het plan werkt. Hij wilde twee jaar geleden al een dergelijk proefproject de Afsluitdijk. Door afschaffing van subsidies voor zonne-energie en het faillissement van het geldschietende energiebedrijf ging dat niet door.

Nu is er een nieuwe kans "We willen zoutbestendige, stevige zonnepanelen integreren in de dijk. Maar er moet wel getest worden of de waterkerende functie van de dijk intact blijft" Ook eventuele overlast voor het verkeer, door reflectie van de zon op de panelen, moet onderzocht worden.

Als de eventuele nadelen opgelost worden, kan op termijn de hele dijk met panelen bekleed worden. Hoekstra ziet daarbij ook reclamemogelijkheden. Bedrijven kunnen een paneel sponsoren en er reclame op zetten.

Links:
Fryseps: http://www.fryseps.nl/index.php
Delta: http://www.delta.tudelft.nl/nieuws/1/21838

willem1940

Re: Afsluitdijk bekleden met zonnepanelen
« Reply #1 on: March 23, 2007, 04:01:30 PM »
De dijk loopt tamelijk oost-west dus 1 lange kant ligt redelijk gunstig op het zuiden.

Ik lees nog niet hoe men het denkt te redden als er weer eens in een echte winter kruiend ijs over de dijk heen schuift; hopelijk kijkt men niet de andere kant uit, in het "geloof" dat er geen echte winters meer komen dank zij global warming, want wat er van die mentaliteit komt hebben we al ervaren met het bouwen van huizen in uiterwaarden, over welk schandaal zo zorgvuldig mogelijk voornamelijk wordt gezwegen en waar "nodig", politiek-correct omheengel*ld.

Jammer, op Net geen foto gevonden van het kruiend ijs op de Afsluitdijk; ik heb er vroeger wel in kranten gezien en echt, dat is Heel Erg.