Neoweb.nl

Afvalwater brandstofcel

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline harbosma

  • *****
  • 912
  • +160/-22
  • Gender: Male
  • Verleg de grenzen op Neoweb!
Afvalwater brandstofcel
« on: May 03, 2004, 03:14:28 PM »
Stroom uit afvalwater

University Park, Pennsylvania (VS) - Een biologische brandstofcel produceert stroom uit spoelwater van het toilet.

Een biologishche brandstofcel van vijftien centimeter lang en een diameter van vijf centimeter produceert stroom uit spoelwater. Hij levert 10 tot 50 mW vermogen per vierkande meter elektrodeoppervlak. Twaalfhonderd vierkante meter elektrode kan een 60 W lampje laten branden.

Hoogleraar milieutechniek Bruce Logan en zijn collega's van Pennsylvania State University ontwierpen de cel. De hoeveelheid stoom lijkt beperkt, maar tijdens de productie daalde het gehalte aan organisch materiaal in het gebruiktje afvalwater met wel 78%. Deze combinatie van elektriciteitsproductie en afvalwaterzuivering biedt perspectieven. Alleen al in de VS kost de waterzuivering 25 miljard dollar per jaar.

Eerdere biologische brandstofcellen gebruikten bacteriën die zicht voeden met eenvoudige verbindingen zoals glucose, acetaat of melkzuur. De onderzoekers op University Park gebruikten geen speciale bacteriën, maar bacteriën die gewoon in het afvalwater voorkomen. In de biologische brandstofcel zetten zij organisch afval om, waarbij ze elektronen doorgeven aan een van de acht grafietanoden.

Aan de kathode - vervaardigd uit koolstof en een platinakatalysator en omringd door een waterstofdoorlatend membraan - worden waterstofionen met zuurstof omgezet in water, een reactie waarbij electronen worden opgenomen. Deze stroomkring levert de kleine elektromotorische kracht van de cel.Uit: N&T, mei 2004
"One small step for man, one giant leap for mankind"