Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Energie: zonnecellen, windenergie, kernfusie, biodiesel, biomassa, olie, waterstof, zeropoint => Topic started by: telefoontoestel on May 05, 2007, 04:19:44 PM

Title: Amerikaanse marine: 'Koude kernfusie gerealiseerd'
Post by: telefoontoestel on May 05, 2007, 04:19:44 PM
De Amerikaanse marine claimt een kernfusiereactie tot stand te kunnen brengen bij kamertemperatuur. De reactie lijkt een doorbraak in het energievraagstuk dat wetenschappers al jarenlang bezig houdt.

Een koude kernfusiereactie is een reactie die bij kamertemperatuur verloopt, in tegenstelling tot de miljoenen graden celsius die nodig zijn voor een conventionele kernfusiereactie. Al in 1989 beweerden elektrochemici Stanley Pons en Martin Fleischmann dat het mogelijk was om deuteriumkernen te laten samensmelten bij kamertemperatuur. Helaas konden ze deze claim niet goed onderbouwen met resultaten en groeide het aantal critici. De afdeling 'Space and Naval Warfare Systems' van de Amerikaanse marine bleef echter geloven in de theorie en beweert nu in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Naturwissenschaften dat ze bewijs hebben voor de reactie. Onderzoekers Stanislaw Szpak en Pamela Mosier-Boss hebben een koude kernreactie laten verlopen en kunnen deze reproduceren en verifiëren. De toegepaste methode is gelijk aan de methode die Pons en Fleischmann in 1989 gebruikten, namelijk die van een dunne, met paladium en deuterium gecoate draad die aan een elektrisch of magnetisch veld wordt blootgesteld. Er werd bij deze reactie helium geproduceerd, wat duidt op een kernfusiereactie. Bovendien werden hoog-energetische geladen deeltjes waargenomen.

(http://tweakers.net/ext/i/1178359659.jpg)
Conventionele warme kernfusiereactor

Bij normale kernfusie zijn temperaturen nodig van minstens 15 miljoen graden celsius, maar voor een fatsoenlijk hoge energieopbrengst moet zelfs met temperaturen van 150 miljoen graden celsius worden gewerkt. Pas bij dit soort temperaturen hebben de kernen genoeg kinetische energie om, ondanks dat ze elkaar vanwege hun lading afstoten, dicht genoeg bij elkaar te komen voor een reactie. Bij dit soort temperaturen zijn alle materialen een plasma waarin atomen en elektronen volledig vrij zijn. Het gevolg is dat deze hete soep door een magnetisch veld bij elkaar moet worden gehouden omdat er geen materiaal is dat tegen deze hoge temperatuur bestand is. Kernfusie is veel veiliger en schoner dan kernsplitsing, de methode die momenteel in veel kerncentrales wordt toegepast. Ten eerste is kernfusie geen kettingreactie en dus kan de reactie niet op hol slaan. Ten tweede komen er in principe geen radioactieve stoffen vrij, waardoor het een schone energiebron is.

Bron: tweakers.net
Title: Re: Amerikaanse marine: 'Koude kernfusie gerealiseerd'
Post by: Peter on May 05, 2007, 09:49:06 PM
ondanks dat het hier de Amerikaanse Marine betreft, sta ik toch zeer sceptisch tegenover 'koude fusie'.
Mocht het uberhaupt mogelijk zijn, is het dan ook rendabel?
Title: Re: Amerikaanse marine: 'Koude kernfusie gerealiseerd'
Post by: djmarco on May 09, 2007, 01:54:30 PM
het zal in ieder geval de oliebaronnen aan het nadenken zetten. misschien is het wel een oorlogsstrategie.
Title: Re: Amerikaanse marine: 'Koude kernfusie gerealiseerd'
Post by: Robert on May 19, 2007, 06:13:01 PM
Waarom stoppen ze dan niet 100 miljard, die ze uit willen trekken voor de burgeroorlog Irak, in zo'n project?
Dan kan heel Amerika 'gratis' van energie voorzien worden en hoeven al die oorlogen in het Midden-Oosten ook niet meer!