Neoweb.nl

MIT-studenten construeren goedkope zonneschotel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
MIT-studenten construeren goedkope zonneschotel
« on: June 24, 2008, 05:20:28 PM »
MIT-studenten construeren goedkope zonneschotel

Studenten aan het Massachusetts Institute of Technology hebben met goedkope onderdelen een prototype van een zonneschotel gebouwd. Een startup hoopt het ontwerp commercieel aan te kunnen gaan bieden.

De parabolische schotel, die een doorsnee heeft van ongeveer 3,5 meter, is opgebouwd uit algemeen verkrijgbare en goedkope materialen. Zo zijn de gebruikte spiegels plat, terwijl bij de huidige zonneschotels kostbare gebogen spiegels worden toegepast om het zonlicht te kunnen bundelen. Door aanzienlijk kleinere en in doe-het-zelf-zaken verkrijgbare spiegels op een speciale manier uit te lijnen kan hetzelfde resultaat worden behaald. Verder bestaat de draagconstructie uit aluminium buizen en wordt de motor van een satellietschotel gebruikt om het gevaarte te laten draaien. Het prototype ontbeert nog de benodigde software om de schotel continu op de zon gericht te houden, maar de ontwerpers verwachten dit probleem ook spoedig op te lossen.

De zonneschotel van het MIT-team bundelt het zonlicht met een factor duizend, waardoor het smeltpunt van staal - dat rond de 1800°C ligt - kan worden bereikt. Door water langs het brandpunt te leiden ontstaat stoom. Met behulp van een stoomturbine en een generator kan vervolgens elektriciteit worden opgewekt. Ook kunnen gebouwen met het systeem gekoeld of verwarmd worden.

Door het toepassen van goedkope materialen zouden dergelijke parabolische schotels minimaal driemaal goedkoper zijn dan de huidige ontwerpen. Volgens de MIT-studenten is de aanschafprijs voor hun ontwerp in slechts twee jaar tijd terug te verdienen. Ook zouden de schotels bij toepassing op grote schaal goedkoper energie kunnen genereren dan het verbranden van fossiele brandstoffen.

In de hoop hun zonneschotel commercieel te kunnen uitbaten hebben de studenten samen met enkele investeerders het bedrijf Rawsolar opgericht. De onderneming hoopt binnen een jaar minimaal duizend schotels te kunnen gaan produceren. Op korte termijn wil Rawsolar solarfarms in de VS gaan bouwen, maar op langere termijn ziet het bedrijf vooral groeikansen in de opkomende markten van China en India.

bron: Tweakers.net

links:
http://web.mit.edu/newsoffice/2008/solar-dish-0618.html
http://www.raw-solar.com/index.html