Neoweb.nl

Energievraag blijft sterk stijgen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Energievraag blijft sterk stijgen
« on: November 07, 2005, 09:25:01 PM »
Energievraag blijft sterk stijgen
 
bron:planet.nl
 
De vraag naar olie en gas zal de komende jaren sterk blijven toenemen en ook de uitstoot van broeikasgas zal verder stijgen. En als er niet wordt geïnvesteerd dan kan de markt de vraag niet aan.
Dat zegt het Internationale Energie Bureau (IEA) in het rapport 'World Energy Outlook 2005'.

Belang
Het Midden-Oosten en Noord-Afrika zullen steeds belangrijker worden voor de productie van olie, zegt het IEA. Als er niets veranderd dan zal de energievraag tussen nu en 2030 met vijftig procent stijgen. De wereld kan deze vraag aan, maar er is een investering van bijna 15 biljoen euro nodig om het naar de consument te brengen.

Die regio zal in 2030 44 procent van de markt beheersen tegenover 33 procent nu. Het is voor het eerst dat er zo'n groot onderzoek is geweest. Het gebied dat is onderzocht bestaat uit Algerije, Egypte, Iran, Irak, Koeweit, Libië, Qatar, Saudie Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze landen zouden per jaar zo'n 49 miljard euro moeten investeren in hun infrastructuur.

Uitstoot
In 2030 zal de uitstoot zijn gestegen met tientallen procenten, zelfs als er veel zuiniger wordt omgesprongen met energie. Volgens het WEO-2005 zal het om een stijging gaan van 52 procent. "Deze trend heeft belangrijke gevolgen en zal leiden tot een toekomst die niet duurzaam is, vooral vanuit het milieu-perspectief gezien", aldus vice-directeur William C. Ramsay van het IEA in Parijs.

Olieprijs
In het rapport staat verder dat de olieprijs met bijna de helft omlaag kan, mits voldoende wordt geïnvesteerd in de productie. In 2010 ligt de prijs dan rond de 35 dollar per vat.

links:
http://www.worldenergyoutlook.org/
http://www.duurzame-energie.nl/