Neoweb.nl

Grootste zonne-energieproject ter wereld krijgt groen licht

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Grootste zonne-energieproject ter wereld krijgt groen licht
« on: October 29, 2010, 12:45:12 PM »
Grootste zonne-energieproject ter wereld krijgt groen licht
Na een goedkeuringsproces van een jaar start aan het eind van dit jaar in Californië de bouw van 's werelds grootste zonne-energieproject. Eenmaal voltooid, zou de energieopbrengst genoeg zijn om meer dan 300.000 huizen van stroom te voorzien.

Parabolic trough zonne-energiesysteemHet project, dat in handen is van het Duitse bedrijf Solar Millennium AG, gaat bestaan uit vier gekoppelde installaties die bij elkaar 1000 megawatt kunnen produceren. Dat is ongeveer evenveel als alle huidige zonne-energiecentrales in Amerika gecombineerd opleveren. In totaal zou het complex 300.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien, waardoor op jaarbasis een miljard kilo aan co2-uitstoot zou worden bespaard.

Het project moet gaan bestaan uit vier centrales die gebruikmaken van het parabolic trough-concept. Hierbij wordt een groot aantal kromme spiegels gebruikt om zonnestralen naar een pijpleiding te reflecteren. Deze leiding bevat een vloeistof die door de hitte wordt omgezet in stoom, die een turbine aandrijft. Het bedrijf wil nog voor het einde van het jaar met de bouw van de eerste twee centrales beginnen. In 2013 zou de eerste energie uit de centrales zijn weg naar de Amerikaanse huizen moeten vinden.

De centrale, die in de buurt van het Californische plaatsje Blythe wordt gebouwd, zou tijdens de constructie ongeveer 1000 nieuwe banen genereren. Als het geheel eenmaal operationeel is, zouden er 220 mensen nodig zijn om de boel draaiende te houden. Overigens is het voor de bouw van de centrales benodigde kapitaal nog niet aanwezig. Solar Millennium-cfo Oliver Blamberger laat weten dat het bedrijf nog wacht op de goedkeuring voor een lening die het bij de Amerikaanse overheid heeft aangevraagd. Als die goedkeuring wordt verkregen, zou het bedrijf twee derde van het geld voor de eerste twee centrales binnen hebben. Om de rest van de plannen te kunnen financieren, wordt nog druk met verschillende investeerders onderhandeld.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://techcrunch.com/2010/10/26/solar-millenium-gets-the-green-light-to-build-the-worlds-largest-solar-project-in-california/
http://www.solarmillennium.de/Press/Press_Releases/Solar_Millennium_AG__Final_construction_permit_for_the_Blythe_power_plants__USSecretary_of_theInteriorKen_Salazar_approves_the_world_s_largest_solar_powerproject,lang2,50,1909.html
« Last Edit: October 29, 2010, 12:47:02 PM by Digihans »