Neoweb.nl

Invoering slimme energiemeters

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Invoering slimme energiemeters
« on: May 13, 2010, 07:20:29 PM »
Minister komt met nieuw voorstel voor invoering slimme energiemeter
Demissionair minister van Economische Zaken Van der Hoeven komt met een nieuw wetsvoorstel voor de invoering van 'slimme' energiemeters. Burgers mogen de meter weigeren en de meterstand zou niet continu uitgelezen mogen worden.

Een eerder wetsvoorstel voor een verplichte invoering van slimme energiemeters sneuvelde april vorig jaar in de Eerste Kamer, omdat de op afstand uit te lezen meters inbreuk zouden maken op de privacy van burgers. Bovendien konden eindgebruikers de installatie van de nieuwe meters niet weigeren; wie dat toch deed zou zich schuldig maken aan een economisch delict en een gevangenisstraf van maximaal een half jaar riskeren.

Ook de Consumentenbond sprak zich uit tegen de verplichte invoering. De organisatie stelde dat energiebedrijven continu 'achter de voordeur' zouden kunnen kijken en aan het verbruik kunnen aflezen of een klant al dan niet thuis is. Ook zou de slimme meter alleen maar voordelen hebben voor de energiebedrijven en de burger alleen maar op kosten jagen.

Op de eerdere afwijzing liet minister Van der Hoeven weten dat ze met een gewijzigd wetsvoorstel zou komen waarin in ieder geval de verplichting tot installatie zou komen te vervallen. Zaterdag liet de minister aan het consumentenprogramma Kassa weten dat ze deze week het gewijzigde wetsvoorstel naar de Tweede Kamer zal sturen. Volgens het voorstel moeten de slimme energiemeters nog steeds landelijk ingevoerd worden, maar mogen eindgebruikers een dergelijke meter ook weigeren. Daarnaast zal de burger zelf kunnen bepalen hoe vaak de meter door de netbeheerder uitgelezen mag worden. Standaard zou dit zesmaal per jaar gebeuren, terwijl de meterstand ook uitgelezen zal worden als een eindgebruiker gaat verhuizen of een andere energieleverancier kiest.

In het hernieuwde wetsvoorstel wil Van der Hoeven ook een einde maken aan het probleem dat netbeheerders slimme meters van energieleverancier Oxxio niet uitlezen. Momenteel worden deze meters waardeloos zodra een eindgebruiker zijn contract bij Oxxio laat aflopen, omdat concurrerende energiebedrijven weigeren bij Oxxio de meterstanden op te vragen. In het wetsvoorstel wordt de nieuwe energieleverancier zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen en vaststellen van de meetgegevens van zijn klanten. Verder stelt de minister dat de invoering van slimme meters een einde moet maken aan te hoge voorschotnota's als gevolg van foutieve meterstanden.

zie ook:
http://kassa.vara.nl/actueel/consumentennieuws/artikel/nieuws/slimme-energiemeters-toch-snel-ingevoerd/