Neoweb.nl

Zonne-energie & Energie Technologie (ET)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Zonne-energie & Energie Technologie (ET)
« on: October 21, 2008, 06:00:22 PM »
Gister een spectaculaire documentaire gezien op de VPRO over zonneenergie, die eigenlijk iedereen moet zien!
"Tegenlicht: Here comes the sun"

We graven de hele wereld af op zoek naar energie: gas, kolen, olie, uranium etc.
Zelfs landbouwgrond wordt omgevormd tot vervuilende biobrandstoffen.

De olieprijs stijgt.. en ookal daalt de prijs af en toe.. de voorraad olie is eindig en hierdoor zal de olieprijs blijven stijgen.

Er is gelukkig een alternatief! Een nieuwe tak van industrie die wordt samengevat onder de noemer E.T. (Energie Technologie) biedt uitkomst. ET is één van de snelst groeiende industrien ter wereld. Het wordt dan ook wel de ET-Revolutie genoemd. Een revolutie die groter is en meer impact zal hebben dan de IT-revolutie!
Over de hele wereld investeren private ondernemingen in zonne-energie opwekking en de opslag van de energie.

"Blijf niet investeren in het omhooghalen van 'vuile' energie. Investeer het geld in zonne-energie."

Duitsland voorop in zonne-energie
Duitsland is op weg om de eerste zonkracht economie ter wereld te worden. In Duitsland liggen op onnoemelijk veel plaatsen al zonnepanelen op daken en worden weilanden omgevormd. Hiervoor heeft Duitsland een wet ingevoerd waarbij electriciteitsmaatschappen duurzame electriciteit terug moeten kopen. Hermann Scheer is de grote initiator hiervan. Hij pleit voor een 100% invoering van renewable energy en dan voornamelijk zonne-energie.
Door deze drastische wet wekt Duitsland nu al zo'n 20% van z'n energie duurzaam op.
Inmiddels werken in Duitsland meer mensen in de duurzame energie technologie dan in de auto- en techniek industrie samen! Duitsland is dan ook de grootste zonnecel leverancier ter wereld.
Andere landen kijken jaloers naar de prestaties die Duitsland op dit gebied heeft behaald. En veel landen volgen het voorbeeld van Duitsland en subsidieren op dezelfde wijze deze sector.

Zonneenergie kost niet veel ruimte
Een veelgehoorde mythe is dat zonne-energie veel ruimte kost.
Wetenschappers hebben berekend dat een gebied van 550km x 550km in de Sahara genoeg energie opwekt om de hele wereld van duurzame energie te voorzien.
Op mondiale schaal is dat maar een relatief klein gebied. (ongeveer zo groot als Frankrijk)
Maar ook in Europa kunnen daken en zijkanten van gebouwen beplaat worden met zonne-energie.

Oude garde blokkeert duurzame alternatieven
Wetenschappers (vaak gesubsidieerd door overheden en bedrijven) proberen mythes te verspreiden dat de wereld niet volledig op zonne-energie kan draaien. "Zonne-energie is te duur; kost te veel ruimte, te veel materiaal, meer energie dan het oplevert en het is nog niet efficiënt genoeg, zo willen scenario's van verschillende instanties ons doen geloven."
Diezelfde wetenschapper, instanties en overheden worden weer betaald door oliebedrijven waar miljoenen mensen in werkzaam zijn. De lobby tegen duurzame energie is dus krachtig. Ook de Nederlandse politiek durft geen vergaande maatregelen te nemen om volledig op zonne-energie over te stappen. In Duitsland hebben ze die keus wel gemaakt en dat land krijgt nu navolging in vele andere landen. Ook Nederland zou moeten gaan voor 100% zonne-energie. Dan kunnen we onze kennis en producten op het gebied van zonne-energie in de toekomst ook gaan exporteren.

Zonne-energie bedrijven groeien explosief.
Een bedrijf zoals Sun Power, die haar inkomsten van 10 miljoen (in 2004) ziet stijgen tot 1,4 miljard (in 2008). Zij ontwerpen, bouwen en leveren een nieuwe generatie effieciente zwarte zonnecellen.
Ook een bedrijf zoals Sol Focus groeit enorm. SolFocus maakt goedkope spiegels van glas en aluminium om zonlicht te concentreren op duurdere, hoog rendements zonnecellen. Hierdoor dalen de kosten van zonne-energie.
Ook toeleveranciers van de nieuwe Zonne Energie Sector zien een explosieve vraag naar machines om zonnepanelen te fabriceren. Eén van die bedrijven is Apllied Materials, die machines levert om zonnepanelen te fabriceren.
Veel mensen beseffen niet hoe groot deze sector gaat worden!

Zonne-energie wordt alleen maar goedkoper en wordt de grote concurrent van olie.
In 1978 (tijdens de oliecrisis) kostte een watt energie opgewekt uit zonnecellen ongeveer 30 dollar. Nu is dat nog een fractie. Zonne-energie is dus een reeel alternatief.
Op dit moment is zonne-energie nog wel iets duurder dan energie uit olie/kolen etc. Maar wanneer de prijs van zonne-energie die van olie benadert, wordt dit de grootste nieuwe energie sector, die de oliesector vervangt. Waarom nog olie verstoken als het goedkoper en schoner kan met zonnepanelen?
Daarnaast worden zonnecellen steeds efficienter, en kunnen de zonnepanelen op grote schaal gemaakt worden. De massaproductie van PV-zonnecelpanelen zal de prijs nog verder laten dalen.
Zonnecellen zijn een technologisch product, die door schaalvergroting alleen maar goedkoper kunnen worden. (zoals tv's, computers, platte schermen, chips etc)
De ongesubsidieerde prijs van zonne-energie zal rond het jaar 2010, 2011 of 2012 al lager zijn, dan de prijs van energie uit olie, kolen of gas.

In Spanje kost zonne-energie binnenkort net zoveel als traditionele energie
In Spanje worden grote CSP-centrales gebouwd (300 MW), die moeten concurreren met grijze energie. (CSP = Concentrated Solar Power). Met grote spiegels van 120m2 wordt het zonlicht op 1 punt in een toren geconcentreerd waar het water verhit wordt en zodoende stoomturbines aandrijft. Spanje is daarnaast ook betrokken bij de bouw van zonne-centrales in Algerije en Marokko. En dat CSP werkt, bewijst een 20 jaar oude zonnecentrale in de Amerikaanse Mojave woestijn (Californië). Die werkt nog steeds en is al jaren commercieel interessant. Ook een toeleverancier (Scott Solar) merkt dat de vraag naar onderdelen voor CSP-centrales spectaculair toeneemt. Ze kunnen de vraag de laatste jaren amper bijbenen.

Oliebedrijven verdwijnen binnenkort zoals videotheken
In het huidige tempo zal er over zo'n 5 tot 10 jaar (hooguit 15 jaar) geen plaats meer zijn voor oliebedrijven zoals Shell, BP, Exxon. De hoeveelheid olie kan alleen maar dalen. De hoeveelheid zonnepanelen kan alleen maar groeien.
Zonnecentrales kunnen binnenkort 'gigawatten' aan energie produceren.
Alle energie kan duurzaam opgewekt worden via zonne-energie. De energie markt zal dan voornamelijk gedomineerd worden door technologie bedrijven die de zonnecellen produceren. Opkomende markten zoals India, Pakistan, Bangladesh en China springen massaal in deze groeimarkt.
En aangezien de olieindustrie nu één van de grootste sectoren is qua omzet en werkgelegenheid zal er een grote revolutie ontstaan. Zoals videotheken en platenmaatschappijen nu overbodig worden, zullen oliebedrijven ook overbodig worden en slechts in een niche-markt kunnen opereren. (productie van kunststoffen/medicijnen)
Gelukkig ontstaan er vele nieuwe banen in de nieuwe energie-sector. Investeerders, installateurs, producenten, toeleveranciers etc.
Volgend jaar al rollen er GigaWatts aan zonnecellen van de lopende band. De industrie heeft de technologie onder de knie en de machines staan klaar.
Maar de oliemaatschappijen zullen er alles aan doen om dit scenario uit te stellen. Zij weten dat ze overbodig worden, maar we moeten niet wachten tot de laatste druppel olie wordt opgepompt..

INVESTEER DUS IN ZONNE-ENERGIE!

Oliestaten investeren in drijvende eilanden vol met zonnepanelen.
Ook de Verenigde Arabische Emiraten doet onderzoek naar de bouw van reusachtige drijvende eilanden vol met goedkope zonnepanelen. Deze zonne-eilanden vol met zonnepanelen maken naast energie ook zoetwater uit zoutwater. Het mes snijdt daarmee aan 2 kanten. De eilanden kunnen draaien zodat ze altijd op de zon gericht zijn. De eerste prototypes worden nu gebouwd.

Nieuwste revolutie zijn thin-film PV-zonnepanelen.
Grote electronicaproducenten zijn begonnen met de bouw van fabrieken voor de productie van Thin-Film PV-cellen.
Machines spugen aan de lopende band platen van 5,5m2 uit.
Na 8 maanden levert zo'n paneel al meer energie op dan er met de productie mee gemoeid is. De panelen gaan zo'n 25 jaar mee! Omdat het rendement zo hoog is, zijn deze panelen bijzonder geschikt voor landen met minder zon! (zoals Nederland)

Zie ook:
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/
http://www.intersolar.de (Intersolar is de grootste wereldwijde beurs op het gebied van zonne energie)
http://www.sunpowercorp.com/ (beursgenoteerde fabrikant van zwarte zonnecellen (Nasdaq: SPWRA and SPWRB)
)
http://www.solfocus.com/ (onderneming die spiegels maakt voor de concentratie van zonlicht op duurdere, efficiente zonnecellen)
http://www.abengoasolar.com/ (Spaanse onderneming die CSP-Centrales bouwt/exploiteert)
http://www.solel.com/products/pgeneration/ls2/kramerjunction/ (Mojave Dessert CSP Solar Plant Kramer Junction)

Wil je deze documentaire over zonne-energie ook zien? Bekijk de uitzending op uitzendinggemist
http://player.omroep.nl/?aflID=8122928
Of bekijk deze documentaire over zonne-energie via de VPRO:
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/40025880/media/40177219/
« Last Edit: May 07, 2009, 05:18:12 PM by Robert »

Offline Florian

  • ****
  • 327
  • +32/-0
  • Gender: Male
  • Alles heeft een tegengestelde
bijzonder interessant!!!

mijn activiteit op neoweb is dan wel gedaald (begonnen aan studies bachelor fysica) maar ik blijf uitermate geïnteresseerd in deze onderwerpen!

Ik ben voor de moment bezig met een artikel over bio-ethanol, idee waar ik dat kan posten?

groeten

Florian V.

Offline Benjamin23

  • ****
  • 351
  • +30/-4
  • Dit forum is het helemaal !
Ik wist niet dat het al zo ver was met zonne-energie! Mooie ontwikkeling.

Maar het vergt wel durf om binnen een paar jaar over te stappen op 100% duurzame energie. Een geleidelijke invoering zal minder maatschappelijke onrust veroorzaken. (denk aan werklozen in de olie-industrie).

Offline Nemisis2003

  • **
  • 54
  • +4/-1
  • Gender: Male
  • Truth is in the eye of the beholder
Leuk geschreven, maar je maakt wel een aantal claims die zwaar wegen, maar die je totaal niet onderbouwt.
Zo zal de lobby tegen alternatieve energiebronnen een veel grotere rol spelen dan je hier aanneemt.
Met andere woorden, oliemagnaten zijn over 10 jaar niet net zo overbodig als videotheken nu, daar zorgen ze zelf wel voor.

Offline sam

  • *
  • 7
  • +4/-0
Het is kristalhelder dat alternatieven zoals zonnecellen steeds belangrijker worden. Zie ook onderstaande link voor inzicht in de invloed van water en zonlicht op flexibele dunne lichtgewicht zonnecellen. De beschreven case geeft inzicht in een technisch deelprobleem in de ontwikkeling van lichtgewicht zonnecellen: korrosie en chemische degradatie van onderdelen en lagen in het composiet / laminaat. Dus, hoewel de levensduur en het rendement van zonnecellen toenemen, zijn dit soort technische vraagstukken nog steeds actueel.

http://www.composite-agency.com/case-stories.htm


« Last Edit: October 22, 2008, 11:51:07 AM by sam »

Offline starthemel

  • *
  • 2
  • +0/-0
Leuk geschreven, maar je maakt wel een aantal claims die zwaar wegen, maar die je totaal niet onderbouwt.
Zo zal de lobby tegen alternatieve energiebronnen een veel grotere rol spelen dan je hier aanneemt.
Met andere woorden, oliemagnaten zijn over 10 jaar niet net zo overbodig als videotheken nu, daar zorgen ze zelf wel voor.

Maar het kan wel verhinderen dat de energieprijzen verder de pan uit reizen.

Als echter de overheid zich hiervoor sterk gaat maken, zoals dat nu in duitsland al gebeurd, dan zullen de nu grote spelers daar niet al te veel aan kunnen veranderen en zullen ze mee moeten.

Wat gaaf overigens die drijvende eilanden en die spaanse installaties zijn nog oogstrelend ook  ;D

Offline Nemisis2003

  • **
  • 54
  • +4/-1
  • Gender: Male
  • Truth is in the eye of the beholder
Na het kijken van de docu op tegenlicht ben ik toch wat positiever gestemd.
Ik zit er serieus aan te denken om m'n opleiding op dit soort ontwikkelingen af te stemmen.
Self-sustaining economies.

Offline BioTechPIC

  • *
  • 4
  • +3/-0
  • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Helemaal top !
Ik wist niet dat deze technologie al zo ver was
Ben gelijk eens aan het googlen geweest...je valt van de ene verbazing in de andere
India gaat al een 5 GW :o centrale bouwen

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Beste BioTechPic,

Op wat voor termen heb je gezocht op google? Ik ben heel benieuwd naar extra bronnen en informatie rond grootschalige toepassing van zonne-energie.
Wellicht kun je wat linkjes over bijv. die 5 GW zonne-energiecentrale hier posten..

Ieder ander die ook interessante links rondom zonne-energie heeft, post ze graag hier.

Alvast bedankt..



Offline BioTechPIC

  • *
  • 4
  • +3/-0
  • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
In mijn voorlopige onderzoekje heb ik veel nuttige informatie kunnen vinden op...

Treehugger Laatste nieuws op het gebied van duurzame energie
Link: http://www.treehugger.com
InterSolar Grootste beurs van de wereld met de laatste ontwikkelingen op gebied van zonne-energie
Link: http://www.intersolar.de/index.php?id=intersolar&no_cache=1&L=1
Stichting GEZEN Stichting ter bevordering van grootschalige exploitatie van zonne-energie
Link: http://www.gezen.nl/wordpress/index.php
Holland Solar Nederlandse branchevereniging voor zonne-energie
Link: http://www.hollandsolar.nl/index
Wikipedia - Engelstalig
http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_Spain
http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_Germany

Het betreffende artikel van de 5GW :o centrale in India kan je hieronder lezen...
http://www.treehugger.com/files/2008/08/worlds-largest-solar-project-planned-for-india.php
http://www.eetimes.com/news/latest/showArticle.jhtml?articleID=210000420
http://www.google.nl/search?q=world%27s+largest+solar+farm+india

Goede google zoektermen zijn:
world's largest solar farm
world's largest solar project
world's largest solar power station

Als ik even tijd heb van het weekend ga ik verder met zoeken want ik weet inmiddels dat de VS en Portugal ook met enorme centrales bezig zijn.

Mijn voorlopige aantekeningen:

GROOTSTE ZONNE-ENERGIECENTRALES TER WERELD
World’s Largest Photovoltaic (PV) Solar Power Plants (Proposed and Operational)
Bron: http://ecoworldly.com/2008/03/05/worlds-7-biggest-solar-energy-plants/

Megawatt = een SI-eenheid die gelijk is aan een miljoen watt
Gigawatt = een SI-eenheid die gelijk is aan een miljard watt

- Spanje (Murcia) - Jumilla - 20 MW
- Spanje (Alicante) - Beneixama - 20 MW
- Duitsland - Solarpark Brandis/Waldpolenz - 40 MW
- Portugal - Amareleja, Moura district - Moura Photovoltaic Solar Power station - 45 MW
- VS - Fresno, California - San Joaquin Valley Customer Choice Solar Farm - 80-MW
- China - Dunhuang - 100 MW
- Australia - Mildura - 154 MW
- VS - Gila Bend - 280 MW
- VS - Deming - 300 MW
- India - Gujarat - 5 gigawatts  :o (5.000 MW)

ZOEKWOORDEN
Renewable Energy
solar farm
photovoltaic panels
Solar power tower
Mojave Desert
PV - photovoltaic
CSP - Concentrated Solar Power
TREC - Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation

Onderstaand kaartje geeft aan hoe we ons onafhankelijk gaan maken van olie en gas
En hoe Noord-Afrika directe toegang krijgt tot schoon zoet drinkwater door ontzilting van zeewater


Bron: Der Spiegel http://www.spiegel.de/img/0,1020,1161478,00.jpg

Fijn weekend
Vincent




« Last Edit: November 01, 2008, 03:39:33 AM by BioTechPIC »

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Kijk.. dat is nog eens onderzoek naar zonne-energie en E.T. (Energie Technologie).
Vooral dat duurzame energie kaartje van de Club van Rome is heel interessant.
Echter zie je daar wel dat het Noorden van Afrika een belangrijke leverancier van Zonne-Energie zal gaan worden. Ik weet niet of we dat wel moeten willen.

Met die Thin-Film PV-panelen die zich in 8 maanden terugverdienen zouden we ook in Europa op een rendabele manier zonne-energie op kunnen wekken.

Daarnaast is het gewoon een kwestie van schaalvergroting. Een grote fabriek van 10 miljard (gesubsidieerd door alle Europese landen), zouden continue zonnepanelen kunnen maken tegen kostprijs.

In een topic hier op neoweb werd gesproken over een grote toren op zee, met verdiepingen vol met algengroei.
Die verdiepingen zou je ook kunnen maken voor zonnepanelen of windmolens.
Een toren van 500 meter hoog met om de 50 meter een windmolen. (dus 10 windmolens boven elkaar)
Als je de toren hoog genoeg maakt, kunnen alle verdiepingen volledig zon vangen. (omdat de zon er hier in Europa meestal schuin in valt).
Op die manier kunnen torens vol met zonnepanelen dus zorgen voor een efficiëntie verbetering per oppervlak.


Offline BioTechPIC

  • *
  • 4
  • +3/-0
  • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Sanyo Solar Ark
« Reply #11 on: October 25, 2008, 12:30:25 PM »
Een mooie combinatie van verbazingwekkende architectuur en toepassing van zonnepanelen op grote schaal.
Geheel geintegreerd in het design van de Sanyo Solar Ark in Japan.
Maar liefst 5000 zonnepanelen leveren een slordige 500.000 kWh aan stroom.
Als je dit ziet dan kun je toch niet tot een andere conclusie komen dan dat wij in Nederland enorme kansen laten liggen.

Bron:
http://www.sanyo.com/solarark/en/index.html
http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=1529

« Last Edit: October 25, 2008, 12:41:06 PM by BioTechPIC »

Offline Florian

  • ****
  • 327
  • +32/-0
  • Gender: Male
  • Alles heeft een tegengestelde
Als ik zo'n gebouwen zie denk ik meer aan de kostprijs...
Het moet er niet allemaal zo spectaculair uit zien om goed te zijn, natuurlijk is dit wel een prachtig bouwwerk :)

Offline sparky

  • *****
  • 323
  • +46/-4
  • Gender: Male
  • Techniek is voor iedereen!
Ze zouden architecten kunnen verplichten om een gebouw voor een bepaald percentage zelfvoorzienend te maken.
Bijvoorbeeld:
-regenwater opvang om toiletten door te spoelen
-Zonnepanelen integreren voor energie voorziening
-een warmtewisselaar voor verkoeling in de zomer en verwarming in de winter

etc.

Offline BioTechPIC

  • *
  • 4
  • +3/-0
  • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Op HollandDoc zijn nog 10 hele intressante filmpjes te zien met betrekking tot de komende zonne-economie
Link: http://www.hollanddoc.nl/dossiers/34355857/
Zo is in 'Tegenlicht - De race om de auto van de toekomst' een Opel te zien die 1 op 159  :o verbruikt
Verbijsterend is het om te zien dat deze auto al ruim 20 jaar geleden door General Motors is gemaakt en nooit in productie is genomen.
Autofabrikanten kunnen dus wel zuinige auto's produceren, maar willen het gewoon niet 

Maar gelukkig is elektronicaconcern LG wakker geworden...
In het persbericht van 21 oktober 2008 is te lezen dat zij in plaats van plasma televisies nu zonnepanelen gaat maken.
Bron:
http://www.bright.nl/lg-ruilt-plasma-tvs-om-voor-zonnepanelen
http://www.lge.com/about/press_release/detail/20955.jhtml
http://earth2tech.com/2008/10/21/lg-swaps-plasma-tvs-for-solar-panels/





« Last Edit: October 27, 2008, 12:04:00 PM by BioTechPIC »

Offline Marcel Bullinga (Futurecheck.nl)

  • *
  • 1
  • +1/-0
  • Gender: Male
  • Futurist. Dagvoorzitter & spreker over de toekomst
Re: ET: Energie Technologie (grootschalig gebruik van zonne-energie komt eraan)
« Reply #15 on: November 06, 2008, 08:40:13 AM »
Buitengewoon boeiend.
De reden dat ik zonnenergie toejuich is omdat het de potentie in zich heeft een transportloze energiebron te worden. Wat we nodig hebben is energie die lokaal wordt opgewekt. Alle energie waarvoor transport noodzakelijk is levert kwaliteitsverlies op maar, veel belangrijker, afhankelijkheid. Olie, maar dus ook zonnevelden in de Shara, maken en houden ons afhankelijk van instabiele of terreurstaten die zo een machtsoverwicht krijgen en daarbij ook nog eens zo riijk worden aan ons dat ze ons kunnen opkopen. Dus het trefwoord is niet alleen " duurzaam", het trefwoord is ook "transportloos" (c.q. "lokaal". Die twee vormen een gouden combinatie. Elk afzonderlijk zorgen ze ervoor dat we blijven doormodderen.

Vraag: kent iemand een verwachting van een energieinstituut over goedkope zonnespray of solar paint? Of een persoonlijke printer waarmee je zelf zonnecellen kan printen om op je eigen dak te gooien?
Groet,
Marcel Bullinga, futurist
Futurist Marcel Bulling (Futurecheck.nl) is dagvoorzitter & spreker over de toekomst

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re: ET: Energie Technologie (grootschalig gebruik van zonne-energie komt eraan)
« Reply #16 on: November 06, 2008, 10:12:46 AM »
Hallo Marcel,


Ik denk dat je doelt op de zonnecellen van het bedrijf nanosolar. (het type: Thin-Film). 
Zij printen zonnecellen met een specalie (goedkope) inkt van 'koper indium gallium selenide', dat in een proefopstelling tot 19,9% efficient is. (er zijn zonnecellen die al bijna tot 40% gaan)
Qua prijs en levensduur zou er uitgezocht moeten worden wat het meest efficient is.
Goedkope zonnecellen met weinig rendement en misschien een korte levensduur, of duurdere zonnecellen met een hoger rendement en een lange levensduur.
Ik neem aan dat ze dit wel in een mooi raster printer, of op een speciaal geprepareerde ondergrond met schakelingen spuiten. Zodat de energie ook netjes ergens heen kan.

Met een spuitbus vol met solarpaint een wand in een zonnepaneel omvormen, lijkt me nog niet mogelijk. Tenzij je dus eerst een soort behang gebruikt, die de zonnenergie netjes naar 1 stroomdraad brengt.

Misschien is de volgende link over printbare zonnepanelen interessant:
Zie meer over http://www.neoweb.nl/forum2/index.php/topic,4146.0.html

Zie verder ook:
http://www.nanosolar.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Nanosolar



Offline ronaldinio

  • *
  • 1
  • +0/-0
Re:ET: Energie Technologie (grootschalig gebruik van zonne-energie komt eraan)
« Reply #17 on: December 14, 2008, 10:22:39 PM »
Spijtig genoeg jongens zijn er van die maatschappijen (electrabel,eandis,enz...),destijds verkocht door notabele heren die er alle belang bij hebben dat we afhankelijk blijven van deze maatschappijen(Suez,enz..), die er veel geld aan verdient hebben en er nog aan verdienen .Verkocht aan de Fransen met medewerking van de regering om zogezegd de markt vrij te maken(Davingnon en company)en dit met de belofte ons afhankelijk te laten blijven van deze.
Waarom beperkt vadertje staat anders het aantal vierkante meters op jouw dak?Juist ,je zou kunnen zeggen ik heb je niet meer nodig want ik heb mijn eigen energie centrale.
De overproductie zou je kunnen omzetten in waterstof en deze waterstof op zijn beurt kan je benutten in een brandstofcel=exit leverancier.
Vandaar de beperking in vierkante meters zonnecellen,verlies van premies en groene certificaten als je toch teveel zou produceren.
Er is veel blablabla over groene stroom maar als je het zelf wil maken wordt je meteen beperkt en tegengewerkt.Ee windmolen?Niet toegestaan wegens landschappelijke vervuiling.Wel toegestaan GSM masten vanwege de commerciele opbrengst en lobbywerk van kapitaalkrachtige maatschappijen.
De overbelasting van het net als er teveel groene energie door zonnepanelen op het net wordt gestuurd noem ik dikke zever en is enkel een excuus om ons afhankelijk te laten blijven van de leveranciers.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Re:ET: Energie Technologie (grootschalig gebruik van zonne-energie komt eraan)
« Reply #18 on: December 15, 2008, 11:13:37 AM »
In Duitsland was het ook niet de industrie die voor een doorbraak van zonne-energie zorgde, maar een man met een (groene) visie.
Nu is Duitsland de grootste producent/exporteur van zonnecellen en zonnepanelen.



Offline djmarco

  • **
  • 55
  • +12/-0
  • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re:ET: Energie Technologie (grootschalig gebruik van zonne-energie komt eraan)
« Reply #19 on: December 24, 2008, 07:13:51 PM »
In Duitsland was het ook niet de industrie die voor een doorbraak van zonne-energie zorgde, maar een man met een (groene) visie.
Nu is Duitsland de grootste producent/exporteur van zonnecellen en zonnepanelen.


In Duitsland was het de staat die met subsidies de groene stroom (windmolen, bio-WKK, zonnepanelen e.d.) groot heeft gemaakt. zonder subsidies is het nog niet rendabel.
« Last Edit: February 01, 2009, 02:01:59 PM by Robert »

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re:ET: Energie Technologie (grootschalig gebruik van zonne-energie komt eraan)
« Reply #20 on: February 01, 2009, 02:05:18 PM »
Daarom moet de Nederlandse overheid inzien dat investeren in groene technologie prioriteit heeft!

Investeer in zonne-energie, subsidieer zonnepanelen, help windmolenfabrikanten, zorg voor versoepeling van de regels om echte duurzame producten te gebruiken in en om het huis, investeer in kennisinstituten die onderzoek doen naar thinfilm producten (thin film / dunne film) en nanotechnologie, subsidieer electrische auto's, hef extra accijns op vervuilende energiebronnen zoals diesel, kolen, gas.

Offline reenergy

  • *
  • 1
  • +0/-0
Re:Zonne-energie & Energie Technologie (ET)
« Reply #21 on: May 26, 2010, 04:48:19 PM »
Ik ga meteen kijken op uitzending gemist. Bedankt voor de tip.

Ik ben van mening dat een volgend kabinet netwerkbeheerders moet verplichten teruglevermeters te plaatsen bij iedereen die dat wil, ook als zij niet in de SDE regeling zitten (uitgeloot). Dit moet nu makkelijk kunnen, omdat de energienetten zijn losgekoppeld van de energieleveranciers en een soort semi-overheid moeten blijven. Zonnepanelen kunnen ook zonder SDE rendabel zijn, maar dan moet je wel kunnen terugleveren en dus 1:1 verrekenen met je reguliere energieverbruik. Ik denk erover een burgerinitiatief op te zetten (=40.000 handtekeningen verzamelen) om dit voorstel in de 2e kamer te krijgen. Zou daar animo voor zijn?

Overigens ben in ingeloot voor de SDE, dus mijn voorstel is niet uit eigenbelang. Ik vind het gewoon flauwekul dat dit niet mogelijk is. Ik snap niet waar we nog op wachten. Alle zonnestroomopwekkers worden dan kleine concurrenten van de energiebedrijven (en gezamenlijk een grote concurrent), maar die zijn inmiddels toch bijna allemaal in buitenlandse handen, dus daar zal geen enkele Nederlander van wakker liggen.

Eric Holthof, reenergy.nl

Offline Sandalzen

  • *
  • 2
  • +0/-0
  • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re:Zonne-energie & Energie Technologie (ET)
« Reply #22 on: March 20, 2011, 11:22:36 AM »
Ik raad iedereen die belangstelling heeft voor de meest duurzame energie eens te kijken op www.vzkc.nl (vereniging voor zonnekrachtcentrales)

-----
edit door admin: link voor u aangepast. De  .com versie was niet juist
« Last Edit: March 21, 2011, 09:18:48 AM by Robert »

Offline ECO dude

  • *
  • 2
  • +1/-0
Re: Zonne-energie & Energie Technologie (ET)
« Reply #23 on: March 05, 2012, 06:26:24 PM »
grappig om de eerste post heden ten dage te lezen. Paar jaar later en de situatie is zo anders. Ja, zonnepanelen zijn zo goedkoop dat ze (zonder subsidie) kunnen concurreren met fossiele energie, maar de PV producenten vallen met bosjes. Ben benieuwd hoe duurzaam de huidige ontwikkelingen zijn...
« Last Edit: March 05, 2012, 06:30:38 PM by ECO dude »

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Zonne-energie & Energie Technologie (ET)
« Reply #24 on: July 25, 2012, 01:28:55 PM »
Het zou misschien wel een taak moeten zijn van organisaties zoals Greenpeace of het WNF om echt GROOTSCHALIG zonnepanelen in te kopen. Of wellicht zelfs een eigen productie faciliteit van zonnepanelen beginnen.
Nu wordt de prijs van zonnepanelen hoog gehouden door handelaren die er geld aan willen verdienen.