Gister een spectaculaire documentaire gezien op de VPRO over zonneenergie, die eigenlijk iedereen moet zien!
"Tegenlicht: Here comes the sun"
We graven de hele wereld af op zoek naar energie: gas, kolen, olie, uranium etc.
Zelfs landbouwgrond wordt omgevormd tot vervuilende biobrandstoffen.
De olieprijs stijgt.. en ookal daalt de prijs af en toe.. de voorraad olie is eindig en hierdoor zal de olieprijs blijven stijgen.
Er is gelukkig een alternatief! Een nieuwe tak van industrie die wordt samengevat onder de noemer E.T. (Energie Technologie) biedt uitkomst. ET is één van de snelst groeiende industrien ter wereld. Het wordt dan ook wel de ET-Revolutie genoemd. Een revolutie die groter is en meer impact zal hebben dan de IT-revolutie!
Over de hele wereld investeren private ondernemingen in zonne-energie opwekking en de opslag van de energie.
"Blijf niet investeren in het omhooghalen van 'vuile' energie. Investeer het geld in zonne-energie."
Duitsland voorop in zonne-energieDuitsland is op weg om de eerste zonkracht economie ter wereld te worden. In Duitsland liggen op onnoemelijk veel plaatsen al zonnepanelen op daken en worden weilanden omgevormd. Hiervoor heeft Duitsland een wet ingevoerd waarbij electriciteitsmaatschappen duurzame electriciteit terug moeten kopen. Hermann Scheer is de grote initiator hiervan. Hij pleit voor een 100% invoering van renewable energy en dan voornamelijk zonne-energie.
Door deze drastische wet wekt Duitsland nu al zo'n 20% van z'n energie duurzaam op.
Inmiddels werken in Duitsland meer mensen in de duurzame energie technologie dan in de auto- en techniek industrie samen! Duitsland is dan ook de grootste zonnecel leverancier ter wereld.
Andere landen kijken jaloers naar de prestaties die Duitsland op dit gebied heeft behaald. En veel landen volgen het voorbeeld van Duitsland en subsidieren op dezelfde wijze deze sector.
Zonneenergie kost niet veel ruimteEen veelgehoorde mythe is dat zonne-energie veel ruimte kost.
Wetenschappers hebben berekend dat een gebied van 550km x 550km in de Sahara genoeg energie opwekt om de hele wereld van duurzame energie te voorzien.
Op mondiale schaal is dat maar een relatief klein gebied. (ongeveer zo groot als Frankrijk)
Maar ook in Europa kunnen daken en zijkanten van gebouwen beplaat worden met zonne-energie.
Oude garde blokkeert duurzame alternatievenWetenschappers (vaak gesubsidieerd door overheden en bedrijven) proberen mythes te verspreiden dat de wereld niet volledig op zonne-energie kan draaien. "Zonne-energie is te duur; kost te veel ruimte, te veel materiaal, meer energie dan het oplevert en het is nog niet efficiënt genoeg, zo willen scenario's van verschillende instanties ons doen geloven."
Diezelfde wetenschapper, instanties en overheden worden weer betaald door oliebedrijven waar miljoenen mensen in werkzaam zijn. De lobby tegen duurzame energie is dus krachtig. Ook de Nederlandse politiek durft geen vergaande maatregelen te nemen om volledig op zonne-energie over te stappen. In Duitsland hebben ze die keus wel gemaakt en dat land krijgt nu navolging in vele andere landen. Ook Nederland zou moeten gaan voor 100% zonne-energie. Dan kunnen we onze kennis en producten op het gebied van zonne-energie in de toekomst ook gaan exporteren.
Zonne-energie bedrijven groeien explosief. Een bedrijf zoals Sun Power, die haar inkomsten van 10 miljoen (in 2004) ziet stijgen tot 1,4 miljard (in 2008). Zij ontwerpen, bouwen en leveren een nieuwe generatie effieciente zwarte zonnecellen.
Ook een bedrijf zoals Sol Focus groeit enorm. SolFocus maakt goedkope spiegels van glas en aluminium om zonlicht te concentreren op duurdere, hoog rendements zonnecellen. Hierdoor dalen de kosten van zonne-energie.
Ook toeleveranciers van de nieuwe Zonne Energie Sector zien een explosieve vraag naar machines om zonnepanelen te fabriceren. Eén van die bedrijven is Apllied Materials, die machines levert om zonnepanelen te fabriceren.
Veel mensen beseffen niet hoe groot deze sector gaat worden!
Zonne-energie wordt alleen maar goedkoper en wordt de grote concurrent van olie. In 1978 (tijdens de oliecrisis) kostte een watt energie opgewekt uit zonnecellen ongeveer 30 dollar. Nu is dat nog een fractie. Zonne-energie is dus een reeel alternatief.
Op dit moment is zonne-energie nog wel iets duurder dan energie uit olie/kolen etc. Maar wanneer de prijs van zonne-energie die van olie benadert, wordt dit de grootste nieuwe energie sector, die de oliesector vervangt. Waarom nog olie verstoken als het goedkoper en schoner kan met zonnepanelen?
Daarnaast worden zonnecellen steeds efficienter, en kunnen de zonnepanelen op grote schaal gemaakt worden. De massaproductie van PV-zonnecelpanelen zal de prijs nog verder laten dalen.
Zonnecellen zijn een technologisch product, die door schaalvergroting alleen maar goedkoper kunnen worden. (zoals tv's, computers, platte schermen, chips etc)
De ongesubsidieerde prijs van zonne-energie zal rond het jaar 2010, 2011 of 2012 al lager zijn, dan de prijs van energie uit olie, kolen of gas.
In Spanje kost zonne-energie binnenkort net zoveel als traditionele energieIn Spanje worden grote CSP-centrales gebouwd (300 MW), die moeten concurreren met grijze energie. (CSP = Concentrated Solar Power). Met grote spiegels van 120m
2 wordt het zonlicht op 1 punt in een toren geconcentreerd waar het water verhit wordt en zodoende stoomturbines aandrijft. Spanje is daarnaast ook betrokken bij de bouw van zonne-centrales in Algerije en Marokko. En dat CSP werkt, bewijst een 20 jaar oude zonnecentrale in de Amerikaanse Mojave woestijn (Californië). Die werkt nog steeds en is al jaren commercieel interessant. Ook een toeleverancier (Scott Solar) merkt dat de vraag naar onderdelen voor CSP-centrales spectaculair toeneemt. Ze kunnen de vraag de laatste jaren amper bijbenen.
Oliebedrijven verdwijnen binnenkort zoals videotheken In het huidige tempo zal er over zo'n 5 tot 10 jaar (hooguit 15 jaar) geen plaats meer zijn voor oliebedrijven zoals Shell, BP, Exxon. De hoeveelheid olie kan alleen maar dalen. De hoeveelheid zonnepanelen kan alleen maar groeien.
Zonnecentrales kunnen binnenkort 'gigawatten' aan energie produceren.
Alle energie kan duurzaam opgewekt worden via zonne-energie. De energie markt zal dan voornamelijk gedomineerd worden door technologie bedrijven die de zonnecellen produceren. Opkomende markten zoals India, Pakistan, Bangladesh en China springen massaal in deze groeimarkt.
En aangezien de olieindustrie nu één van de grootste sectoren is qua omzet en werkgelegenheid zal er een grote revolutie ontstaan. Zoals videotheken en platenmaatschappijen nu overbodig worden, zullen oliebedrijven ook overbodig worden en slechts in een niche-markt kunnen opereren. (productie van kunststoffen/medicijnen)
Gelukkig ontstaan er vele nieuwe banen in de nieuwe energie-sector. Investeerders, installateurs, producenten, toeleveranciers etc.
Volgend jaar al rollen er GigaWatts aan zonnecellen van de lopende band. De industrie heeft de technologie onder de knie en de machines staan klaar.
Maar de oliemaatschappijen zullen er alles aan doen om dit scenario uit te stellen. Zij weten dat ze overbodig worden, maar we moeten niet wachten tot de laatste druppel olie wordt opgepompt..
INVESTEER DUS IN ZONNE-ENERGIE!
Oliestaten investeren in drijvende eilanden vol met zonnepanelen.Ook de Verenigde Arabische Emiraten doet onderzoek naar de bouw van reusachtige drijvende eilanden vol met goedkope zonnepanelen. Deze zonne-eilanden vol met zonnepanelen maken naast energie ook zoetwater uit zoutwater. Het mes snijdt daarmee aan 2 kanten. De eilanden kunnen draaien zodat ze altijd op de zon gericht zijn. De eerste prototypes worden nu gebouwd.
Nieuwste revolutie zijn thin-film PV-zonnepanelen. Grote electronicaproducenten zijn begonnen met de bouw van fabrieken voor de productie van Thin-Film PV-cellen.
Machines spugen aan de lopende band platen van 5,5m
2 uit.
Na 8 maanden levert zo'n paneel al meer energie op dan er met de productie mee gemoeid is. De panelen gaan zo'n 25 jaar mee! Omdat het rendement zo hoog is, zijn deze panelen bijzonder geschikt voor landen met minder zon! (zoals Nederland)
Zie ook:http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/http://www.intersolar.de (Intersolar is de grootste wereldwijde beurs op het gebied van zonne energie)
http://www.sunpowercorp.com/ (beursgenoteerde fabrikant van zwarte zonnecellen (Nasdaq: SPWRA and SPWRB)
)
http://www.solfocus.com/ (onderneming die spiegels maakt voor de concentratie van zonlicht op duurdere, efficiente zonnecellen)
http://www.abengoasolar.com/ (Spaanse onderneming die CSP-Centrales bouwt/exploiteert)
http://www.solel.com/products/pgeneration/ls2/kramerjunction/ (Mojave Dessert CSP Solar Plant Kramer Junction)
Wil je deze documentaire over zonne-energie ook zien? Bekijk de uitzending op uitzendinggemist
http://player.omroep.nl/?aflID=8122928Of bekijk deze documentaire over zonne-energie via de VPRO:
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/40025880/media/40177219/