Neoweb.nl

NASA toont onderwatervoertuig dat energie uit oceaan haalt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
NASA toont onderwatervoertuig dat energie uit oceaan haalt
NASA heeft een klein onderwatervaartuig gedemonstreerd dat al zijn benodigde energie uit de oceaan haalt. Om energie op te wekken maakt de techniek gebruik van de temperatuurschommelingen op verschillende dieptes.

SOLO-TRECHet vaartuig, dat SOLO-TREC is gedoopt, is gedurende de afgelopen vijf jaar ontwikkeld bij NASA's Jet Propulsion-laboratorium in Californië. De techniek maakt gebruik van de temperatuurschommelingen in de oceaan om een wasachtige substantie te laten groeien en krimpen. Als de was uitzet, wordt een oliereservoir onder druk gezet. Dit drijft een hydraulische motor aan, die op zijn beurt wordt gebruikt om de accu's van het vaartuig op te laden. Het systeem wekt genoeg stroom op voor de wetenschappelijke instrumenten, de gps-ontvanger, de communicatieapparatuur en de drijfpomp van het vaartuig.

De SOLO-TREC is in de laatste paar maanden uitvoerig getest en heeft al meer dan driehonderd duiken gemaakt. Per duik van 500 meter wordt ongeveer 6100 joule aan energie opgewekt, meer dan wat het apparaat verbruikt. In theorie zijn het bereik en uithoudingsvermogen van het vaartuig oneindig volgens de wetenschappers. Overigens gaat het hier niet om een perpetuum mobile, benadrukken de onderzoekers, omdat de energie aan de oceaan wordt onttrokken.

bron: Tweakers.net

Zie ook:
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2010-111