Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Energie: zonnecellen, windenergie, kernfusie, biodiesel, biomassa, olie, waterstof, zeropoint => Topic started by: Robert on May 21, 2010, 07:39:52 AM

Title: Opslagtank voor zonnewarmte
Post by: Robert on May 21, 2010, 07:39:52 AM
Duitse wetenschappers werken aan opslagtank voor zonnewarmte
Duitse onderzoekers werken aan een methode om in de zomer opgewekte warmte op te slaan en deze in de winter weer te gebruiken. De omgevingstemperatuur zou met deze methode maximaal 10 graden kunnen worden verhoogd.

De wetenschappers van de vakgroep voor zonnetechnologie van de faculteit werktuigbouwkunde van de universiteit van Kassel zetten absorptie in om warmte van de zon in de zomer op te slaan en deze in de winter weer vrij te geven. De energie wordt uitgewisseld tussen de lucht in de opslagruimte en een waterige lithiumchloride-oplossing. In de zomer verwarmt de zon door middel van collectoren de lucht in de opslagplek, waardoor het water verdampt en de waterdampconcentratie stijgt. Omgekeerd daalt de concentratie in de winter, bij het afkoelen van de lucht, door condensatie. Hierbij komt warmte vrij die kan worden gebruikt om de temperatuur in een ruimte in huis met wel tien graden te verhogen, schrijft de Duitse Technology Review.

De wetenschappers bereikten een hoge efficiƫntie door de lithiumchloride-oplossing in het absorbtiemateriaal te pompen en op vijftig met textiel beklede openingen te druppelen. De opslagtank zou op het airconditioningsysteem van een huis kunnen worden aangesloten en in de zomer zelfs voor verkoeling kunnen zorgen. Momenteel testen de wetenschappers de opslagtank met het materiaal nog en de universiteit heeft een onderneming gevonden die een prototype wil bouwen. Tot 2013 ontvangt de onderzoeksgroep subsidie van het Duitse ministerie van onderwijs en onderzoek.

bron: Tweakers.net (http://tweakers.net/nieuws/66621/duitse-wetenschappers-werken-aan-opslagtank-voor-zonnewarmte.html)

zie ook:
http://www.heise.de/tr/artikel/Sonnenwaerme-im-Absorber-969453.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koude_warmte_opslag
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lithiumchloride