Neoweb.nl

Pentagon wil zonne-energie uit ruimte naar aarde stralen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Pentagon wil zonne-energie uit ruimte naar aarde stralen
« on: October 15, 2007, 10:11:11 AM »
Pentagon wil zonne-energie uit ruimte naar aarde stralen
bron: Tweakers.net

Het Amerikaanse Pentagon heeft plannen om met geostationaire satellieten zonne-energie op te vangen in de ruimte en deze via een laser of door middel van microgolven naar aarde te sturen.

Volgens een rapport van het National Security Space Office zouden de Verenigde Staten gedurende tien jaar jaarlijks een miljard dollar moeten investeren in het project, zodat er aan het eind van het project een testsatelliet in een baan om de aarde is gebracht. Dit prototype zou ook tijdens bewolkt weer en ongeacht het jaargetijde een vermogen van 10MW moeten leveren.

De atmosfeer rond de aarde houdt veel van de zonnestraling tegen: een oppervlak van een vierkante meter vangt in de ruimte 1366W aan zonne-energie op, terwijl datzelfde oppervlak op aarde gemiddeld slechts 250W ontvangt. Een satelliet met een zonneceloppervlak van enkele vierkante kilometers zou zo vijf tot tien gigawatt aan energie kunnen leveren. Deze energie kan bijvoorbeeld met radiogolven van 2,45 tot 5,8GHz doorgestuurd worden naar de aarde. Deze frequentie wordt het minst geblokkeerd door de dampkring.


De plannen bestaan al sinds de jaren zeventig, maar destijds was het plan economisch niet rendabel; de kosten voor het in gebruiknemen van een satelliet met een zonneceloppervlak van vijftig vierkante kilometer zouden op ruim een biljoen dollar uitkomen. De energieprijzen zijn sindsdien flink gestegen en ook het instabiele klimaat in het Midden-Oosten, waar bijna tweederde van de olievoorraden gesitueerd zijn, speelt mee in de beslissing het plan opnieuw op haalbaarheid te beoordelen. Zonnecellen brengen tegenwoordig meer energie op en ontwikkelingen op het gebied van robotica zorgen ervoor dat er niet, zoals in het plan van Peter Glaser in 1968, 900 astronauten nodig zijn om het kilometers grote raster van zonnecellen te monteren.

Het Amerikaanse leger staat achter het plan, vooral omdat de kosten van elektriciteit in Irak tot tien maal zo hoog zijn als in de VS zelf en omdat brandstof in kwetsbare konvooien wordt vervoerd. Bovendien zou de wereldwijde strijd om olie afkoelen als er een alternatieve, rijkelijk aanwezige energiebron zou worden gevonden.


Online Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Pentagon wil zonne-energie uit ruimte naar aarde stralen
« Reply #1 on: October 15, 2007, 10:33:32 AM »
Goed bericht op het gebied van 'duurzame-energie'.
En zo kunnen ze het omstreden Star-Wars project ook gelijk verder uitbouwen.
Als je die radiogolven bundelt of de energie gebruikt voor een krachtige CO2 laser, kun je daarmee ook een raket verpulveren, een vliegtuig uit de lucht halen of een gronddoel kapot maken. (of de satellieten van je tegenstanders)