Neoweb.nl

Biogas uit biologisch afval haalbaar

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Biogas uit biologisch afval haalbaar
« on: February 09, 2011, 11:45:14 AM »
Biogas uit kippenveren en slachtafval haalbaar
GRONINGEN - Slachtafval is bruikbaar voor het produceren van biogas van goede kwaliteit. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van een aantal pluimveeverwerkende bedrijven in Nederland, waarvan de resultaten woensdag zijn bekendgemaakt.

Tijdens het onderzoek werd bekeken of het mogelijk is een unieke bacteriepopulatie in te zetten om bijproducten van de slacht als vet, bloed en veren om te zetten in biogas.

slachtafval als basis voor biobrandstof
De resultaten wijzen volgens de onderzoekers uit dat het vergisten van slachtbijproducten ook op grote schaal goede perspectieven biedt. Slachtafval lijkt een aantrekkelijke grondstof voor duurzame energie, omdat het het gehele jaar in nagenoeg constante hoeveelheden beschikbaar is.

Biogas mengen met aardgas
Het onderzoek naar de verwerking van slachtafval tot biogas werd uitgevoerd door het project Alternatieve Verwerking Slachtbijproducten. Dat begon in januari 2006 op initiatief van vijf grote Nederlandse pluimveeverwerkende bedrijven in samenwerking met het Technologiecentrum Noord-Nederland, ondersteund door Energy Valley en de provincie Groningen.

De initiatiefnemers hopen dat het kabinet kan bewerkstelligen dat het biogas in de toekomst met het fossiele aardgas kan worden gemengd. Dit zou een rendabele exploitatie van een of meer grote installaties eenvoudiger maken.

bron: nu.nl

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re:Biogas uit biologisch afval haalbaar
« Reply #1 on: February 09, 2011, 11:50:56 AM »
Biogas uit Visafval en gevulde koeken

Bunschoten-Spakenburg
Visverwerker Arie van de Groep en Zonen uit Spakenburg gaat visafval en gevulde koeken die over datum zijn, omzetten in biogas. Van de Groep heeft een biogasinstallatie aangeschaft die de biologisch afval en etenswaren om kan zetten in biogas. Het is waarschijnlijk het eerste project waarbij etenswaren worden vergist. Het gaat om afvalproducten uit o.a. de visindustrie en producten die over de houdbaarheidsdatum zijn.

De biogasinstallatie van de vishandelaar in Spakenburg is de grootste van Nederland. Met een capaciteit van 800 kubieke meter groen gas per uur voorziet hij straks een groot deel van Bunschoten-Spakenburg, Eemnes en Baarn van gas. Stedin is als energienetbeheerder verantwoordelijk voor het transport van gas.
Met deze hoeveelheid zouden 3.000 huishoudens voorzien kunnen worden van gas.

De provincie Utrecht is inmiddels een onderzoek gestart naar een biogashub waarmee aanbieders van verschillende soorten biogas kunnen worden aangesloten op het aardgasnetwerk. Ook wil de provincie weten of bermgras omgezet kan worden in gas. Met beide onderzoeken werkt de provincie samen met Europa.

bron: stichting milieunet