Neoweb.nl

Traveling Wave Reactor (TWR) (kernenergie)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Traveling Wave Reactor (TWR) (kernenergie)
« on: November 14, 2019, 08:37:41 PM »
Persoonlijk dacht ik altijd dat kernenergie (kernsplijting) geen veilige oplossing is voor het oplossen van het energieprobleem. En verwar kernsplijting NIET met kernfusie. De ouderwetse technologie die in alle kerncentrales wordt toegeapst is volgens mij nog steeds geen veilige keuze. Bij 400 kerncentrales wereldwijd zijn er zo'n 40 grote incidenten geweest, die tot ernstige gevolgen hadden kunnen leiden of hebben geleid. Om nog maar te zwijgen van de duizenden kleinere incidenten. Het is gewoon niet 100% veilig en als het mis gaat, gaat het gigantisch mis. (iets met de wet van Murphy) Het zal nog honderden of duizenden jaren duren voor je weer kan wonen in Tsjernobyl en ook het opruimen van de troep in Fukushima gaat nog decennia duren.

kernsplijting
Kernsplijting is niet altijd veilig gebleken. Velen van ons kennen Tsjernobyl nog. En meer recentelijk Fukushima. Ook andere (bijna) rampen pleiten niet voor kernsplijting. Tel daarbij het probleem van (lekkende) opslag, proliferatie van splijtstoffen voor de productie van kernwapens etc. Dan is kernenergie niet meer het overwegen waard. Ook de totale kosten van de bouw en exploitatie van een kerncentrale tot opslag van radioactief materiaal voor 10.000-en jaren maakt kernenergie geen goedkope oplossing. In Engeland lopen de kosten gigantisch uit de hand en nieuwe kerncentrales zullen nog veel duurder worden. Van natuurlijk uranium, bestaat slechts 0,7% uit U-235 dat geschikt is voor kernsplijting. Je moet dus eerst uranium winnen, en dan het Uranium-235 uit het uranium winnen. Het winnen van geschikt uranium is dus ook bijzonder inefficiënt. Daarbij zijn er prima alternatieven, waaraan deze gevaren niet kleven. Denk aan zonne- en windenergie.

kernfusie
Kernfusie (niet te verwarren met kernsplijting) zou prachtig zijn, maar ITER is nog (lang) niet operationeel. En er zijn ook nog wel wat technische hobbels die genomen moeten worden voordat kernfusie energetisch (en dus ook economisch) rendabel wordt. Als het eenmaal werkt is het in één klap de meest schaalbare duurzame energiebron ooit. Of het ook qua kosten rendabel wordt is dan ook nog de vraag. Maar onderzoek naar kernfusie zal plaats moeten blijven vinden.

MSR (Molten Salt Reactoren)
Ook molten-salt reactoren met Thorium als brandstof zijn nog hoogst experimenteel. Er zijn nog geen geschikte materialen die gloeiend heet vloeibaar radioactief materiaal aankunnen. Laat staan voor meerdere jaren. Elk materiaal corrodeert weg onder de extreme omstandigheden. (hitte, vrije ionen in een gesmolten zout, zuurheid en rondvliegende protonen en neutronen, die materialen tot in de kern veranderen en bindingen instabiel maken.
En bij de brandstof/splijtstof die nodig is blijft de kans op proliferatie bestaan. Het is dus prima om onderzoek naar te doen, maar op korte tot middellange termijn is dit nog geen reële oplossing.

TRW (Traveling Wave Reactor)
Uit relatief onverwachte hoek komt nu een veelbelovend alternatief dat wellicht een oplossing biedt op tamelijk kortere termijn (5 - 7 jaar). Een traveling wave reactor (TRW) werkt grotendeels op radioactief-afval. Alleen al het afval dat nu ligt opgeslagen in Amerika zou goed zijn voor het equivalent van 100.000 miljard dollar aan energie! De vernieuwde TRW is ontwikkeld door een team wetenschappers die gefinancierd zijn door de Bill en Melinda Gates Foundation. Het is een reactor waarbij de kernsplijting reactie niet kan uitmonden in een melt-down. Hij is bedacht met veiligheid als uitgangspunt. En je kan er het huidige afval mee opstoken. De reactor heeft weinig onderhoud nodig en kan decennia lang draaien zonder de brandstof te vervangen.
In 2015 is een overeenkomst getekend door TerraPower en China om een testreactor te bouwen. Maar in 2019 is dit door de handelsoorlog tussen USA en China (dus door toedoen van Trump) van tafel geveegd. In principe kan een TRW reactor binnen 5 tot 7 jaar operationeel zijn.

Hoe staan anderen hier tegenover?

Voor de liefhebbers:
- kijk de mini-serie : Chernobyl op HBO (dan wil je dus absoluut geen kernenergie meer)
- kijk de 3-delige documentaire "Inside Bill's Brain' op Netflix (en dan vooral aflevering 3) (dan wil je het toch wel als alternatief onderzoeken)

Verder is er genoeg te vinden over deze onderwerpen.

#kernenergie #kernfusie #kernsplijting #MSR #TRW #ITER
« Last Edit: May 19, 2021, 01:32:41 PM by Robert »

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Traveling Wave Reactor (TWR) (kernenergie)
« Reply #1 on: May 19, 2021, 01:33:42 PM »
Inmiddels zit er een nieuwe president in Amerika (Biden). Dus de vraag is of er weer ruimte is om deze technologie te exporteren vanuit Amerika naar China.