Neoweb.nl

Blue Energy (energie uit zoet en zout water)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.140
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« on: January 27, 2005, 07:10:58 PM »
Blue Energy: energie uit zout en zoet water

Er is een nieuwe vorm van duurzame energie die gebruik maakt van het verschil in zoutgehalte van zoet en zout water. Het heet Blue Energy en voor een waterland als Nederland zou het wel eens de ideale energiebron kunnen zijn.

Afsluitdijk
Energie winnen op de plek waar zoet en zout water bij elkaar komen. Dat soort plaatsen zijn in Nederland ruim voorhanden. De Afsluitdijk bijvoorbeeld, en andere plekken waar het zoete binnenwater met behulp van spuisluizen lager wordt gehouden dan het zoute zeewater.Bijna voldoende voor heel Nederland
‘Als we erin slagen om de energie op een financieel acceptabele wijze op te wekken, kunnen we er veel plezier aan beleven. Vijftien jaar geleden is namelijk al uitgerekend dat de energie die erin zit bijna voldoende is voor de hele Nederlandse energievoorziening’, aldus Kees van den Ende, een van de wetenschappers van KEMA, die betrokken is bij het Blue Energy-project.

Zoutconcentratie
Blue Energy is gebaseerd op het verschil in zoutconcentratie van zeewater en zoet water. Normaliter vloeien deze in elkaar over, maar door op het grensvlak een kunststof membraan (een soort filter) te bouwen, kan energie worden gewonnen. Van den Ende: ‘De techniek die hiervoor wordt gebruikt, is omgekeerde elektrodialyse. Zout bestaat uit positief en negatief geladen ionen. Door zoet en zout water in elkaar te laten overvloeien via speciale membranen, worden de plus-ionen één kant op gestuurd en de min-ionen de andere kant. Het water aan de ene kant is dan positief geladen en aan de andere kant negatief. Vervolgens treedt het accuprincipe in werking; door het plaatsen van twee staven en het spannen van het draad, kan de stroom gaan lopen.’

Membraan
Van den Ende: ‘De methode staat of valt bij de prijs van het membraan. Alleen al voor een centrale in de Afsluitdijk hebben we vijf tot tien vierkante kilometer aan membranen nodig. Vijftien jaar geleden waren er enkel membranen voorhanden die afkomstig waren uit de medische wereld. Die waren zo duur, dat de kosten veel te hoog opliepen. De laatste vijf jaar is de prijs gelukkig wel gedaald, maar samen met onze partners streven we toch naar nog goedkopere membranen.’

Geen brandstof nodig
Als íets valt onder de categorie schone, duurzame energie dan is het wel Blue Energy. Van den Ende: ‘Er is namelijk geen brandstof nodig om deze energie op te wekken. Bovendien heeft deze methode het grote voordeel dat je niet afhankelijk bent van het weer. Dit in tegenstelling tot zonne-energie en windenergie. Water is er immers altijd. Toch verwacht ik dat het nog een jaar of zeven gaat duren, voordat Blue Energy echt een wezenlijke bijdrage kan leveren aan onze energievoorziening. Momenteel zitten we nog in een rekenfase, waarbij de vraag centraal staat hoe de methode rendabel kan worden gemaakt. Daarna komt de testfase bij de Afsluitdijk. Voordat we over kunnen gaan tot grootschalige centrales, zijn we echt weer wat jaren verder. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze methode toekomst heeft!’

500.000 huishoudens
De Blue Energy-centrale op de Afsluitdijk moet straks 200 MW opwekken; hiermee kunnen 500.000 huishoudens van elektriciteit worden voorzien.

bron: nuon.nl

Offline Vortexx

 • **
 • 98
 • +30/-1
 • Skull & Bones Spokesman
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #1 on: February 02, 2005, 07:45:48 PM »
Met het stijgen van de zeespiegel, zal het onvermijdelijk zijn dat veel landen hun kustgebieden zullen moeten versterken, een kostbare operatie, als deze echter gecombineerd worden met energieopwekking kan dit misschien wel positief uitpakken.

Offline val

 • *****
 • 88
 • +21/-2
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #2 on: February 02, 2005, 10:42:10 PM »
Mooi, maar is dit  technish wel uitvoerbaar?

Hoe ziet zo'n opstelling eruit? vervuilt dat niet?

Bestaan er kleine projecten gebaseerd op dit principe. bv op 1 of 10 kw?

Groeten Val

 

Offline Nikolaj

 • *
 • 1
 • +1/-1
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #3 on: February 20, 2005, 08:02:42 PM »
hoe zit het dan met het zoet water, als zoet water zouter wordt, heeft dat toch ook gevolgen voor oa millieu(hele ecosystemen die van het zoetwater afhankelijk zijn), drinkwaterwinning etc. Ook zal op een bepaald moment een "evenwicht" bereikt zijn en hoe moet het dan ?
Dit lijkt mij geen duurzame ,"schone energie toe " O0

Offline Frank

 • ***
 • 117
 • +24/-1
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #4 on: March 20, 2005, 02:39:05 PM »
Die blue energy is weer de zoveelste leugen…

Bij menging van zoet en zout (zee)water kan maximaal 2.5 MJ of 0.5 kWh per m3 zoet water worden opgewekt. Aangezien er in Nederland ongeveer 3300 m3/sec. zoet water naar zee stroomt is het nationaal energiepotentieel maximaal 3300 MW, uitgaande van een winbaar vermogen van 1 MW per m3 zoet water per seconde.

Volgens het CBS was de verbruikte hoeveelheid elektriciteit  in 2003  331 PJ (91,9 miljard kWh).

3300 * 60 * 60 * 24 * 365 * 0.5  = 52.034.400.000 = max blue energy

52.034.400.000 / 91.900.000.000 = 56.62 % totaal dekking elektriciteit verbruik   Nederland

Ik heb de meest positieve berekening erop losgelaten die maar mogelijk is.
De problemen met de scheepvaart en de mega investeringen die hiervoor nodig zijn heb ik gemakshalve buiten beschouwing gelaten.

Een meer realistische berekening zou zijn - > 0.5 kwh wordt 0.1 kwh per m3 zoet water en we kunnen 330 m3/sec ipv 3300m3/sec water gebruiken voor die blue energie. Ofwel 1.1% van het Nederlands energie verbruik.

Trouwens  een  interessant site over blue energy is http://www.senternovem.nl/neo/projecten/oude_zooi/115691-blue_energy_fase_1_ionenwisselende_membranen_kem.asp


Offline merkator

 • *****
 • 330
 • +25/-4
 • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #5 on: November 09, 2007, 10:23:42 AM »
Centrale maakt elektriciteit uit zoet en zout water

ROTTERDAM - Rijkswaterstaat en energiebedrijf Eneco gaan een elektriciteitscentrale bouwen die op een schone manier elektriciteit maakt door zout en zoet water te mengen. De centrale komt te staan bij de Afsluitdijk, waar zowel zout water uit de Waddenzee als zoet water uit het IJsselmeer beschikbaar is.
 
De partijen maakten donderdag bekend een intentieverklaring te hebben getekend. De centrale is op laboratoriumschaal ontwikkeld door het bedrijf Redstack en maakt gebruik van de techniek Blue Energy. 

Met een speciaal membraan tussen de zoet- en zoutwaterstromen worden daarbij zoutwaterdeeltjes opgevangen, die elektrische stroompjes afgeven. Bij samenspel van vele membranen ontstaat genoeg elektriciteit voor gebruik in woningen.

bron: ANP & nu.nl

willem1940

Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #6 on: January 23, 2008, 01:39:17 PM »
Vervuilen die membranen dan niet en hoeveel (energie) kost het reinigen?

Offline Andries

 • *
 • 34
 • +3/-1
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #7 on: January 24, 2008, 09:57:11 AM »
Ik dacht dat er ook een ander idee was, namelijk:

Zoet water stroomt naar zout water door membraan.
In de bak waar het zoute water zat stijgt de waterspiegel.
Het zoute water staat uiteindelijk veel hoger dan het zoete water.
En dan win je energie uit het hoogteverschil. ( Waterkrachtcentrale-idee )

Een beetje omslachtig, maar ach, als het werkt...

Offline Robert

 • *****
 • 3.140
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #8 on: January 24, 2008, 10:29:43 AM »
Nee dan redeneer je verkeerd..

Het zou wel zo kunnen:
Eerst het principe van Blue-Energy (Zoet water stroom naar zout water door een membraam)
Uiteindelijk is het niveau in het reservoir hoger als het zoute water en dan win je energie uit het hoogteverschil.

Anders zou het zoete water nooit erin willen stromen.

Je gebruikt het hoogteverschil dan als een soort accu, die z'n energie afgeeft door de energie van vallend water af te geven aan turbines.

Je kan de batterij (het waterreservoir) ook vullen met windmolens en andere duurzame bronnen om piekbelasting tegen te gaan.

willem1940

Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #9 on: January 24, 2008, 01:59:10 PM »
Ik denk dat er 2 soorten "verklaring" van principes in omloop zijn; het ene gaat uit van een batterijcel-achtig verhaal en het andere van beheersing van vloeistofhoogteverschillen.

Misschien ook hebben wel sommige journalisten eigen stories eraangebreid òf zijn beide verhalen geheel of gedeeltelijk waar terzake van technische inzetbaarheid.

Eerlijk gezegd kan ik er geen touw aan vastknopen en ik houd dus rekening met de mogelijkheid van oplichting.

Ik hoop dat het niet een "project" is dat alleen maar bedoeld is om een clubje langdurig van subsidie uit belastinggeld te voorzien waar nooit iets voor terug kan komen.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #10 on: January 24, 2008, 03:25:13 PM »
Nee Blue-energy bestaat echt en is rendabel dankzij goedkope materialen (membramen). Het kan overal waar zoet en zoutwater samenkomt (bij riviermondingen en de afsluitdijk dus)
De afsluitdijk heeft een redelijk groot 'contact' oppervlak waar zoetwater met zoutwater kan 'reageren'. Volgens mij is dit het principe van omgekeerde elektrodialyse oftewel osmose. Het werkt met behulp van membranen en het is ontwikkeld aan een Nederlandse universiteit.
Uit elke kubieke meter zoet water die per seconde naar zee stroomt, kan één megawatt worden opgewekt!!

Zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_energie
http://www.kennislink.nl/web/show?id=110923

willem1940

Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #11 on: January 24, 2008, 03:31:44 PM »
Nee Blue-energy bestaat echt en is rendabel dankzij goedkope materialen (membramen). Het kan overal waar zoet en zoutwater samenkomt (bij riviermondingen en de afsluitdijk dus)
De afsluitdijk heeft een redelijk groot 'contact' oppervlak waar zoetwater met zoutwater kan 'reageren'. Volgens mij is dit het principe van omgekeerde elektrodialyse oftewel osmose. Het werkt met behulp van membranen en het is ontwikkeld aan een Nederlandse universiteit.
Uit elke kubieke meter zoet water die per seconde naar zee stroomt, kan één megawatt worden opgewekt!!

Zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_energie
http://www.kennislink.nl/web/show?id=110923

Ja, je herhaalt keurig de woordenbrij hierover in diverse media maar de "bronnen" zijn op geen manier gezaghebbend en over lopende productie-opbrengsten vind ik nog niets.

Tot nader order vind ik deze vertelsels net zo wazig als die over UFOs en (overige) religies.

Offline Andries

 • *
 • 34
 • +3/-1
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #12 on: February 27, 2008, 11:48:50 AM »
http://www.redstack.nl/

Voila, het bedrijf dat het allemaal doet ( in samenwerking met nog wat andere bedrijven ). De diapresentatie op de site ( onder: techtnologie ) is erg verhelderend.

hoe zit het dan met het zoet water, als zoet water zouter wordt, heeft dat toch ook gevolgen voor oa millieu(hele ecosystemen die van het zoetwater afhankelijk zijn), drinkwaterwinning etc. Ook zal op een bepaald moment een "evenwicht" bereikt zijn en hoe moet het dan ?

Het idee is dat je zo'n centrale op een plaats neerzet waar van nature al zoet water de zee in stroomt. Bovendien stromen rivieren al járen de zee in, dus zal de zee er niet snel minder zout van worden.

Maar de "bronnen" zijn op geen manier gezaghebbend en over lopende productie-opbrengsten vind ik nog niets.

De plannen zijn nog niet voor 100% uitgewerkt. Maar ik denk dat het hele proces rendabel genoeg is ( Ik acht mijzelf niet geheel gezaghebbend hoor. ;) ) Het bedrijf Redstack, dat hiernaar onderzoek doet en dit alles wel rendabel acht, lijkt mij zoch zeker wél gezaghebbend!
« Last Edit: February 27, 2008, 11:56:51 AM by Andries »

willem1940

Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #13 on: February 27, 2008, 02:18:38 PM »
"Redstack"; we zullen het wel zien. Dat zij voorlopig al vette subsidie ontvangen bewijst niets, juist daarmee wordt al heel lang veel belastinggeld weggehobbied.
http://www.metaseek.nl/cgi-bin/meta/do/nph-zoek.cgi?qry=redstack&where=nl

Offline Andries

 • *
 • 34
 • +3/-1
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #14 on: February 27, 2008, 07:55:14 PM »
Ik zou zeggen: Als iemand hier nog vragen over heeft, ga dan naar eerder genoemde website. Onder het kopje 'adresgegevens' staat een emailadres waar je je vragen kwijt kunt.

Offline rose

 • *
 • 2
 • +1/-0
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #15 on: September 04, 2008, 09:22:46 PM »
Er zijn twee verschillende technieken PRO en RED.
PRO pressure retarded osmosis
is een techniek gebaseerd op de druk die ontstaat als zoet en zout water bij elkaar komen
RED Reversed electro dialysis
is een techniek gebaseerd op de eigenschappen van negatief en positief geladen ionen.

Bij PRO stroomt zoetwater door een membraam naar zout water, waardoor er een hoogte verschil ontstaat, waarmee dan energie kan worden opgewekt.

RED is een iets gecompliceerdere techniek waarbij twee membranen nodig zijn met daar tussen zout water en aan de andere kanten zoet water. Ionen gaan dan stromem door de membranen, maar de positieve door het ene membraam en de negatieve door het andere membraam, waardoor een ladingverschil ontstaat en er een stroom gaat lopen.

Offline rose

 • *
 • 2
 • +1/-0
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #16 on: September 04, 2008, 09:25:16 PM »
ooh ja willem:
doe niet zo negatief nergens voor nodig

Offline merkator

 • *****
 • 330
 • +25/-4
 • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #17 on: September 05, 2008, 09:57:33 AM »
Als 1 bedrijf 1% van de Nederlandse electriciteit duurzaam kan opwekken, is dat een goede zaak!
Nog 99 van dat soort bedrijven en we zijn zelfvoorzienend.

Daarbij zijn bepaalde duurzame bronnen goed voor een veel groter aandeel. Dus we hoeven slechts een handjevol bedrijven te vinden.

Nu zijn het vooral 3 vervuilende energie leveranciers:
Kolencentrales
Olie- en/of gas gestookte centrales
Kerncentrales

Op duurzaam gebied  is veel meer variatie mogelijk:
Windmolens
Zonnepanelen of CSP
Blue Energie
Waterkracht
Getijden Energie
Warmtekracht
Kernfusie
Biomassa

En mogelijk een aantal experimentele duurzame energiebronnen:
Hydrosol
Zero Point Energy (klein beetje energie aftappen aan gigantische energiesystemen die in het heelal spelen)

Alle beetjes helpen!

Offline Robert

 • *****
 • 3.140
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #18 on: September 05, 2008, 10:01:52 AM »
Aan de andere kant moet je ook realistisch blijven.

Wat kost het (aan subsidies) om 1% van de Nederlandse Energie duurzaam op te wekken via Blue Energy.
En wat kost het om 1% van de Nederlandse Energie terug te dringen door allerlei wetgeving?

Dat laatste lijkt mij stukken goedkoper!

Het verbieden van spaarlampen kan meer dan 1% schelen, maar kost de burgers gezamelijk vele miljoenen.
Het verbieden van standby op apparaten voor fabrikanten kan meer dan 1% schelen, maar kost de fabrikanten vele miljoenen.

Nieuw idee:
Het rantsoeneren van energie  ;D kan nog veel meer dan 1% schelen.

Offline dazz

 • ***
 • 207
 • +20/-3
 • Gender: Male
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re:Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #19 on: February 24, 2009, 12:29:07 AM »
Centrale maakt elektriciteit uit zoet en zout water

ROTTERDAM - Rijkswaterstaat en energiebedrijf Eneco gaan een elektriciteitscentrale bouwen die op een schone manier elektriciteit maakt door zout en zoet water te mengen. De centrale komt te staan bij de Afsluitdijk, waar zowel zout water uit de Waddenzee als zoet water uit het IJsselmeer beschikbaar is.
 ...
Met een speciaal membraan tussen de zoet- en zoutwaterstromen worden daarbij zoutwaterdeeltjes opgevangen, die elektrische stroompjes afgeven. Bij samenspel van vele membranen ontstaat genoeg elektriciteit voor gebruik in woningen.
bron: ANP & nu.nl
Via de volgende link is er een video te zien via EenVandaag:

Duurzame energiecentrale Afsluitdijk

In Noord-Nederland wordt hard gewerkt aan nieuwe vormen van duurzame energie.
Dat werpt zijn vruchten af, want onderzoekers in Leeuwarden hebben een
energiecentrale ontwikkelt waardoor kolencentrales op den duur overbodig kunnen worden.
Op basis van zoet- en zoutwaterstromen wordt zoveel energie omgezet,
dat een enkele centrale op de afsluitdijk alle huishoudens in de drie noordelijke
provincies van stroom kan voorzien. Zonder schadelijke uitstoot.
 Is Nederland met deze Blue Energy verlost van het CO2-probleem?
Soms voel ik me dom zonder te weten waarom.

Re:Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #20 on: June 14, 2009, 10:06:13 PM »
Psst! Doe's updaten, dit topic?

Offline Toedelgrim

 • *
 • 2
 • +0/-0
Re:Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #21 on: November 01, 2009, 03:40:49 PM »
Er zijn een aantal punten waarop ik zou willen reageren:

Allereerst lijken subsidies een groot probleem?
- Bedenk dat andere landen ook in technologie investeren. Wanneer een uitvinding in jouw land wordt gedaan en dit kan zich over de hele wereld verspreiden verdien je dit dik terug met belasting gelden.

Daarnaast is er onder een EU verdrag getekend dat de uitstoot gereduceerd moet worden. Moet we blind varen op wat er nu beschikbaar is... en daar onze subsidies aan vergeven..terwijl deze mischien wel binnen een paar jaar achterhaald kunnen zijn met nieuwe technologien?

Subsidies worden steeds vaker gecontroleerd. Naast de afsluitdijk zijn er ook testen bij de dode zee in gang gezet. Het is namelijk zo dat tussen 2 verschillende concentraties die niet van gelijke waarden zijn energie gewonnen kan worden. Het is zelfs zo, dat dit tussen 2 verschillende zoute vloeistoffen meer oplevert dan tussen puur zoet water en zout water.

- De presentatie van Redstack is niet meer op de site te vinden zoals eerder vermeld werd. Echter waren hierin de toekomst beelden te zien en de te verwachten cijfers (voor de gene die dat nog niet wisten).

Sinds kort is een membraan voor een paar euro's te maken.
-------------------------
Membranen vervuiling. Helaas zullen inderdaad de membranen vervuilen. Door filters te plaatsen kun je het gros tegen houden. En wist je al dat er filters zijn die tot op milimeters filteren? Echter wanneer de membranens stoffen op nemen/ of corrosief worden, zal deze minder capaciteit gaan overdragen.

Daartegen kunnen membranen vervangen worden. Wanneer je ze moet vervangen is eenvoudig op te maken uit ervaring. Tel er een een maand tot een half jaar voor uit. Die dingen kosten geen drol dus dat is het probleem niet.

vervuiling kan ook tegen gegaan worden door tijdelijk terug te spoelen.
-----------------
Speculaties over het wel en niet werken vind ik eigenlijk geen issue meer. Er zijn testopstellingen geweest.. en we zullen naar mijn idee toch moeten investeren in diversiteit van technologie die ten goeden komen aan ons milieu en fossiele brandstoffen.
------------------
De term Blue energy wordt door velen nog verkeerd opgevat. Er zijn inderdaad 2 manieren. RED en PRO.
Red is verschil in saliniteit. PRO is door hoogteverschil.

Voor een redelijk heldere uitleg over blue energy :
http://www.leerwiki.nl/Wat_is_Blue_Energy_of_Blauwe_Energie

Offline evelyn

 • *
 • 3
 • +2/-0
Re:Blue Energy (energie uit zoet en zout water)
« Reply #22 on: December 27, 2009, 01:50:09 AM »
zou je in theory een led met deze electriciteits vorm aan kunne krijgen?
indien ja maar enkel als... ??


heb hier weinig evrstand van maar wil graag mijn ledjes op een duurzame manier aankrijgen en het liefst door het lichaan in te zetten

bv een ruimte met verschillende water krachten??