Neoweb.nl

Watercentrale oplossing energieprobleem?

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Watercentrale oplossing energieprobleem?
« on: March 31, 2011, 03:57:43 PM »
Watercentrale oplossing energieprobleem?
De Indiase industriereus Tata is een samenwerking begonnen met het prestigieuze MIT-lab om een batterij op water te ontwikkelen. Het wil daarmee drie  miljard mensen van energie voorzien.

Tata slaat de handen ineen met Daniel Nocera, wetenschapper aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology en oprichter van SunCatalytix, een startend bedrijf dat energie uit water haalt.

Het onderzoeksteam van Nocera slaagde erin om energie te produceren, simpelweg door velletjes silicone met een laagje kobalt en fosfaat in een emmer water onder te dompelen.

Op die manier slaagden ze erin om fotosynthese in de natuur te imiteren en door zonlicht water in zuurstof en waterstof te splitsen, waarbij energie vrijkomt. Het prototype bleek niet alleen te werken, het haalde meteen ook een hogere efficiƫntie dan de huidige zonnepanelen.

Energie centrale ter grote van een koelkast
Tata en Nocera dromen nu van een "mini-energiecentrale" ter grote van een koelkast, die in ontwikkelingslanden voor een revolutie kan zorgen. Het water hoeft immers niet helder te zijn, waardoor afvalwater gebruikt kan worden. De apparaten zouden drie miljard mensen van stroom kunnen voorzien die het nu zonder elektriciteit moeten stellen.

Nocera hoopt binnen anderhalf jaar een eerste prototype van de centrale klaar te hebben. Daarvoor moeten nog een groot aantal technische hindernissen genomen worden, zoals verwerking van de afvalgassen, en de ontwikkeling van een productiemethode die productie op grote schaal toelaat.

zie ook:
http://www.suncatalytix.com/