Neoweb.nl

Decentrale energie opwekking

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Decentrale energie opwekking
« on: October 03, 2007, 04:50:47 PM »
Decentrale energie

Decentrale energie is energie die lokaal wordt opgewekt. Bijvoorbeeld op kantoorgebouwen, bedrijfspanden, woonhuizen of flatgebouwen. De energie wordt dus opgewekt op de plaats waar het ook weer verbruikt wordt.

In plaats van enkele centrales die voor het gehele land grote hoeveelheden elektriciteit produceren, zorgen in het decentrale systeem vele duizenden units elk voor een klein deel van onze energiebehoefte. En dat heeft grote voordelen:

Het is schone energie
Decentrale duurzame energie wordt voor een groot deel uit duurzame bronnen opgewekt. Zonnepanelen, micro-windturbines en warmtepompen halen energie direct uit de omgeving en zetten deze om in elektriciteit en warmte. Hierbij komt geen CO2 vrij. Bovendien zijn deze bronnen onuitputtelijk, dus echt duurzaam. Naast de duurzame bronnen kan men tevens gebruik maken van fuel cells en warmtepompen waarin energie zeer efficiënt wordt omgezet in elektriciteit en/of warmte.

Het is efficiënte energie
In de traditionele energie-infrastructuur gaat bij de opwekking en het transport van de energie bijna 60% verloren! Uit de brandstof waar een elektriciteitscentrale op draait, kunnen we uiteindelijk dus maar ongeveer 40% van de energie gebruiken. Bij decentrale duurzame energie vindt minder omzetting plaats en vrijwel geen transport. Hierdoor is het verlies beperkt en het energierendement 20% of zelfs 30% hoger.

Het is betrouwbare energie
Doordat bij decentrale energie vele duizenden systemen energie opwekken in plaats van een handvol centrales, kunnen omvangrijke stroomstoringen niet meer voorkomen. Ieder pand voorziet immers voor een groot deel in zijn eigen energie. Bij uitval van één of enkele units vangen omliggende units het probleem op. Zij nemen automatisch een deel van de extra productie op zich. Grote uitvallen behoren daarmee tot het verleden.

Beheersbare kosten
Maar ook in financieel opzicht is decentrale energie betrouwbaar. Doordat een aanzienlijk deel van de energie lokaal wordt opgewekt uit duurzame bronnen, neemt de afhankelijkheid van de stijgende olieprijs af. De olieprijs is tegenwoordig gebaseerd op olieschaarste, politiek en zelfs op het weer. Dit zorgt voor zeer sterke schommelingen en blijvend hogere energieprijzen. Met een decentraal systeem neemt de afhankelijkheid af en blijven de energiekosten beheersbaar.

Een schaalbare infrastructuur
Een decentrale energie-infrastructuur is beter schaalbaar dan het huidige systeem. Elektriciteitscentrales, hoogspanningsnetten en stadsverwarmingleidingen laten zich niet geleidelijk schalen. Bovendien zijn deze uitbreidingen zeer ingrijpend en kostbaar. Een decentraal systeem is wel eenvoudig schaalbaar omdat aanzienlijk minder eisen gesteld worden aan de netwerken. Bovendien kan de capaciteit in kleine stappen worden verhoogd; bij wijze van spreken zelfs pand voor pand.

Vandaag te realiseren
Decentrale duurzame energie is geen toekomstmuziek; het is vandaag te realiseren. De gebruikte systemen zijn beproefd en de energierendementen zijn goed te voorspellen. Het financieel rendement zal in de komende jaren sterk verbeteren door stijgende energietarieven en toenemende steun vanuit de overheid. Bovendien is deze investering zeer waardevast. Kortom, zowel technisch als financieel is het vandaag mogelijk; een echte kans om direct bij te dragen aan de energie van de toekomst.

(bron: qurrent.com)

Offline djmarco

 • **
 • 55
 • +12/-0
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Decentrale energie opwekking
« Reply #1 on: October 24, 2007, 03:11:50 PM »
volgens mij ligt het rendement van het elektriciteits transport echt wel hoger als 40 %, dit lijkt me meer een som van opwekking + transport en dan blijft 40% over, waarbij vooral in de opwekking veel verloren gaat.

andere punten zijn: Ik zie vooral voordelen als je de stadsverwarming koppel aan een WKK (warmte kracht koppeling) in de kastuinbouw wordt dit al veel gebruikt, zoveel zelfs dat er hardt gewerkt wordt aan het upgraden van het elektranet in het westland, en deze upgrade achterblijft bij het gevraagde vermogen. ( het geinstalleerd vermogen van de WKK's is gelijke aan 2 grote centrales en groeit nog steeds)
Grote centrales zijn echter volgens mij beter in staat om NoX'en af te vangen eventueel CO2 op te slaan en dergelijke

je kan ook kleinschaliger denken, dan vervang je cv ketels door kleine WKK's  (er draaien proefprojecten met deze systemen).maar evengoed gebruik je fossiele brandstoffen. Zonnepanelen zijn (nog) niet kostenefficient, windenergie is niet betrouwbaar genoeg, en biomassa vraagt enorm veel transport.

decentrale opwekking van elektriciteit is mijns inziens vooral een mogelijkheid om de overbelasting van het elektriciteitsnet op te vangen.  op warme dagen knallen nu de kabels uit de stoep van winkelcentra omdat de airco's teveel stroom vragen. als je nu in enkele winkels de airco op absorptie koeling maak en de benodigde warmte hiervoor uit een WKK haal die ook de buren van stroom voorziet, dan...

Offline sparky

 • *****
 • 323
 • +46/-4
 • Gender: Male
 • Techniek is voor iedereen!
Re: Decentrale energie opwekking
« Reply #2 on: October 24, 2007, 08:25:35 PM »
De restwarmte van airco's zou je inderdaad nuttiger kunnen gebruiken.
Warm er bijvoorbeeld water mee op voor mensen die 's avonds willen douchen.

Offline ladorite

 • **
 • 89
 • +8/-0
 • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Mili
Re: Decentrale energie opwekking
« Reply #3 on: November 04, 2007, 04:25:15 PM »
Dat je zegt dat zonnepanelen nog nie kosten efficient zijn. Klopt. ( hier in nederland dan ).

Je verdient er geen cent aan. Maar je word er ook niet armer op.
Het is puur de eigenwijsheid van de mensheid zelf. Ze willen alleen geld zien...

In duitsland daarintegen kun je er aan verdienen... majha. Dezelfde regeling treft andere landen zoals frankrijk en andere europeese landen.
En nederland vind ik zobiezo al een ramp om in te wonen.. probeer eens een eigen bedrijf op te richten. ALles zit tegen.
Als je in duitsland een eigen bedrijf begint... pff! Open armen joh!

Het nederlandse rijk denkt alleen aan zichzelf en hun eigen spaarpotje. Als deze maar gevult word is het wel goed....

Nou vroeg ik me af. Als jij op zonnepanelen NIKS zou verdienen maar ook niet armer van zou worden... Zou jij het dan doen ??
-nee: Eigenwijs en absoluut niet milieu bewust en heeft geen onderzoek gedaan.
-Ja: Gaat de feiten achterna en kijkt zelf eens hoeveel die gebruikt en kijkt zelf naar zijn eigen berekende kosten plaatje.

Een goed idee is b.v.  bij nieuwbouw gelijk bij de hypotheek je dak te dekken met zonnepanelen.
Ok ik weet 1 minpunt: Veel mense hebben geen geld om te investeren.. geen spaarpotje. Moet je kijken heel nederland zit aan de leningen ( frisia etc. ) Ze mogen de gemiddelde nederlander wel ff een boekhoud lesje geven.

Wat ik ook zie hea.. als de welvaart afneemt, willen mensen niet minder luxe leven. En gaan ze lenen om zo bij te blijven bij de samenleving.

my 2 cent.
 hydrogen... Go Lithium !!
=>Waterstof is een leugen...

Offline gijsend

 • *
 • 1
 • +0/-0
Re:Decentrale energie opwekking
« Reply #4 on: April 06, 2011, 05:04:38 PM »
Beweren dat decentrale opwekking van elektriciteit betrouwbaar is, klopt niet. Veel van deze elektriciteit wordt opgewekt door windturbines of zonnepanelen. Bij 'pech' kan de zon niet schijnen en de wind niet waaien, maar moet toch evenveel energie beschikbaar zijn. Back-up capaciteit moet dus constant aanwezig zijn. Vermits deze back-up capaciteit niet snel af en aan kan gezet worden (bv nucliaire centrales) moet deze constant blijven 'draaien' (misschien wel niet altijd op volle kracht). Vooral in de winter is dit een probleem omdat dan de meeste elektriciteit verbruikt wordt, maar de zon beduidend minder schijnt. Daarom zijn zonnepanelen in de woestijn wel een goed idee (betrouwbare energieopwekking), maar bij ons zal er geen centrale minder nodig zijn wegens energie die opgewekt wordt door zonnepanelen. Ze kan immers op elk moment wegvallen en, tenzij we stroomuitvallen aanvaarden, zal back-up capaciteit altijd nodig blijven. Het is zelfs nu al zo dat groene elektriciteit zou kunnen opgewekt worden, maar dit niet gedaan wordt (door een windturbine te blokkeren bijvoorbeeld), omdat de centrales toch constant moeten blijven draaien en veel betrouwbaarder zijn (wat betreft de continue opwekking van elektriciteit).
Ik ben zelf pro groene elektriciteit en alternatieve manieren om deze op te wekken, maar dat wil niet zeggen dat we de nadelen ervan moet negeren. Door de ogen te sluiten verdwijnen de nadelen niet en raken ze zeker niet opgelost, wat op lange termijn alleen maar in het nadeel zal werken!