Neoweb.nl

Organische zonnecellen alternatief voor siliciumcellen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Organische zonnecellen alternatief voor siliciumcellen
« on: August 03, 2007, 11:05:48 AM »
Organische zonnecellen alternatief voor siliciumcellen
Bron: EE Times  & Tweakers.net

Wetenschappers van de Ohio State University hebben een nieuw materiaal voor plastic zonnecellen ontwikkeld. Efficiëntierecords breekt het niet, maar het maakt wel goedkopere zonne-energie mogelijk.

De meeste siliciumcellen hebben momenteel een rendement van tien à vijftien procent. De organische cellen kunnen dit rendement niet evenaren, maar zijn wel aanzienlijk goedkoper te fabriceren. De nieuwe organische cellen kunnen iets minder dan negen procent van het invallende zonlicht omzetten in energie terwijl de productiekosten een factor vier lager zijn. Dit is nog niet genoeg om zonne-energie goedkoper te maken dan elektriciteit uit het stopcontact, maar de onderzoekers hopen de efficiëntie in de komende jaren te verbeteren om dit mogelijk te maken.

De organische zonnecellen maken gebruik van een glazen of plastic ondergrond waarop een laag verf is aangebracht die het licht omzet in stroom. Om een zo hoog mogelijke rendement te halen heeft de onderzoeksgroep twee ideeën gecombineerd. Er wordt gebruik gemaakt van nanodeeltjes om het licht op te vangen en nanotubes om de opgewekte stroom te transporteren. Nanodeeltjes hebben een groot oppervlak om licht op te vangen, maar elektronen kunnen moeilijk bewegen. Elektronen kunnen daarentegen wel prima bewegen door nanotubes, maar deze kunnen minder goed licht opvangen. Door deze twee technologieën te combineren kon een relatief hoog rendement behaald worden.


willem1940

Re: Organische zonnecellen alternatief voor siliciumcellen
« Reply #1 on: August 13, 2007, 12:35:52 AM »
Mm, gouwe ouwe want dat effect (maar met verwaarloosbaar rendement) zit al in iedere klassieke glazen spiegel.

Toch een leuk idee, alleen die nieuwe verf (zal wel lekker giftig zijn) moet in de handel worden gebracht en dan kunnen massa's amateurs ermee aan de slag.

Eerste toepassingen zullen/moeten wel tuinverlichtingen, vijverpompjes enzo zijn, denk ik.