Neoweb.nl

Producenten biodiesel klagen over VS-subsidie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 409
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Producenten biodiesel klagen over VS-subsidie
« on: March 26, 2007, 07:50:17 AM »
Producenten biodiesel klagen over VS-subsidie

bron:nu.nl

BRUSSEL - De Europese producenten van biodiesel klagen over oneerlijke concurrentie door Amerikaanse bedrijven. De VS-producenten krijgen tot 20 eurocent overheidssubsidie per liter, zelfs als ze de biodiesel invoeren uit landen als Maleisiƫ of Braziliƫ.

De Europese branchevereniging EBB heeft de Europese Commissie gevraagd om maatregelen, zo is zaterdag bekendgemaakt. 
 
De import van gesubsidieerde Amerikaanse biodiesel naar de EU is gestegen tot 30.000 ton in de maand januari. Enkele Europese producenten zijn hierdoor uit de markt gedrukt, stelt de branchevereniging.

Late invoering
"De producenten hebben het al moeilijk door de late invoering van biodiesel in veel EU-landen en door de overcapaciteit die daar het gevolg van is", aldus een brief van de branche aan Europees Commissaris Peter Mandelson (Handel).

Biodiesel is een mengsel van echte diesel met koolzaad-, soja- of zonnebloemolie. De brandstof is beter voor het milieu dan diesel, omdat de auto dan minder broeikasgas CO2 uitstoot.

In de EU is vorig jaar 4,5 miljoen liter biodiesel geproduceerd, ongeveer 70 procent van de wereldproductie. De branchevereniging telt 51 leden, waarvan twee uit Nederland.

Offline bastheboss

  • *****
  • 411
  • +70/-16
  • Gender: Male
  • *360*
Re: Producenten biodiesel klagen over VS-subsidie
« Reply #1 on: March 27, 2007, 01:57:38 PM »
Dus als ik het goed begrijp krijgen wij door door die amerikaanse subsidie hier goedkopere biodiesel. best chill toch?  :P

Nee dit is niet bepaald vrijhandel bevorderend (t?) maar wel grappig om te zien dat niet-kyoto-verdrag-ondertekenaar Amerika subsicie geeft op biodiesel.

Hoe kan er overcapaciteit zijn? Er wordt toch gigantisch veel olie gevraagt? Dit kan nog worden vervangen met biodiesel dus overcapaciteit lijkt mij nog niet aan de orde.

willem1940

Re: Producenten biodiesel klagen over VS-subsidie
« Reply #2 on: June 04, 2007, 07:20:43 PM »
Biodiesel is alleen maar goedkoop door subsidies/accijnsontheffing want in productie veel duurder dan fossiele brandstof.
Daar is dan ook heel de heibel over met die "goedkope" import, want er wordt dus belasting "technisch" mee ontdoken.

Subsidies/belastingvrijstellingen worden hoe dan betaald door de zelden zelf van het doelproduct profiterende belastingbetalers en er moet een enorm aandeel af aan salarissen voor regenten en ambtenaren.