Neoweb.nl

Japan wil door aardkorst boren

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Japan wil door aardkorst boren
« on: January 16, 2006, 10:49:38 AM »
Japan wil door aardkorst boren

bron:nu.nl

LONDEN - Japanse onderzoekers beginnen maandag een speurtocht naar het binnenste van de aarde. Vanaf een schip boren ze tot zeven kilometer diep in de oceaanbodem, drie keer dieper dan ooit tevoren. De Japanners hopen materiaal op te halen, dat aantoont hoe het leven is ontstaan. De Britse krant The Times meldde dat maandag.

"Deze planeet is ons thuis. Maar we weten zo weinig van wat er onder onze voeten gebeurt. Als ergens te ontdekken is hoe het leven is ontstaan, dan moet het in die diepte zijn", aldus onderzoeksleider Asahiko Taira. "In de twintigste eeuw zochten we naar het ontstaan van het heelal, dus gingen we naar de ruimte en de maan. We leerden veel over atomen en de oerknal. Deze eeuw gaat over de fundamentele vraag waar het leven vandaan komt."

Het Japanse project is het eerste dat de aardmantel gaat onderzoeken, de laag na de kilometersdikke aardkorst. De aardmantel ligt tot ongeveer 2900 kilometer diep vanaf het aardoppervlak.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Japan wil door aardkorst boren
« Reply #1 on: January 17, 2006, 10:36:45 AM »
Boren naar het binnenste der aarde
 
bron:planet.nl
 
Japanse onderzoekers willen vanaf een schip tot 7 km diep in de oceaanbodem boren.
De Japanners hopen zo materiaal op te halen die indicaties opleveren over het ontstaan van het leven op aarde, zo bericht de Britse krant The Times maandag.

Materiaal uit de aardmantel
Het Japanse onderzoeksschip Chikyu ('Aarde' in het Japans), is vandaag uitgevaren om voor deze ambitieuze missie te oefenen, want de beoogde boordiepte in de oceaanbodem (7 km) is drie keer dieper dan ooit tevoren is bereikt.

Aan de boor wordt een 1,5 meter lange en 15 cm brede cylinder bevestigd waarin materiaal uit de aardmantel wordt verzameld, de gloeiendhete laag die direct onder de aardkorst ligt. Dat materiaal moet aanwijzingen opleveren over het ontstaan van leven op onze planeet.

"In de twintigste eeuw zocht de mensheid naar het ontstaan van de materie en het heelal. We verkenden de ruimte en reisden naar de maan. Deze eeuw gaat over de fundamentele vraag waar het leven vandaan komt, " aldus projectleider Asahiko Taira tegenover the Times.

Er bestaan theorieën die uitgaan dat het leven onder de aardkorst is ontstaan bij (hete) temperaturen die op land en zee niet voorkomen.

Door geothermische activiteit zouden dergelijke prille levensvormen vervolgens naar boven zijn gestoten. Tot dusver zijn in naar boven gestuwde monsters van de aardmantel echter nooit sporen van leven gevonden.

Grens overschrijden
Voor het uitvoeren van de booractiviteiten is de Chikyu uitgerust met de modernste apparatuur die het mogelijk moet maken om voor het eerst monsters naar boven te halen waarvan onomstotelijk vaststaat dat ze uit de aardmantel komen.

De voormalige Russische boorintstallatie Kola Well haalde in het verleden weliswaar een diepte van 12 km, maar daarbij kwam de boor niet verder dan de aardkorst.

De Chikyu zoekt een bepaalde zone op waar de grens tussen aardkorst en aardmantel overschreden kan worden. Die beoogde boorplek ligt in de Nankai-Trog, 200 km uit de kust van Nagoya, waar de oceaanbodem 2,5 km onder de zeespiegel ligt.

Gezien de enorme druk die op kilometers diepte heerst, zullen de booractiviteiten minimaal een half jaar in beslag nemen.

Waarschuwingssysteem voor aardbevingen
Naast het ontstaan van het leven hopen de Japanners dat deze missie ook nieuwe gegevens oplevert op het gebied van seismologie, vulkanologie, geologie, het milieu en klimatologie.

Daarbij heeft het verkrijgen van nieuwe inzichten over het ontstaan van aardbevingen speciale prioriteit aangezien het land van de rijzende zon regelmatig door aardbevingen wordt getroffen. Door het laten afzinken van sensoren onder de aarkorst hopen de Japanse wetenschappers 's werelds eerste effeciteve waarschuwingssysteme voor aardbevingen op te zetten.

Links:
Chikyu Hakken missie


 
Foto's: © JAMSTEC/CDEX.ALL