Neoweb.nl

Vermist: een stuk aardkorst

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Vermist: een stuk aardkorst
« on: March 07, 2007, 02:39:22 PM »
Vermist: een stuk aardkorst
 
bron:planet.nl
 
In het midden van de Atlantische Oceaan ontbreekt een reusachtig stuk aardkorst.
Wetenschappers staan voor een raadsel. Een onderzoeksschip is op weg om klaarheid te brengen.

'Open wond'
Het binnenste van de aarde bestaat voor een groot deel uit de aardmantel, een gloeiend hete vloeibare massa die wordt omgeven door een kilometersdikke aardkorst.

Die situatie gaat echter niet overal op, zo hebben Britste wetenschappers ontdekt. Op drieduizend meter diepte in het midden van de Atlantische Oceaan blijkt een enorm stuk aardkorst te ontbreken. De aardmantel komt hier over een oppervlakte van duizenden vierkante kilometers gewoon aan de oppervlakte.

"Dit lijkt op een open wond van het aardoppervlak," aldus de marien geoloog Chris MacLeod. "Dat roept veel vragen op. Is dit gebied altijd open geweest? Of was hier ooit een aardkorst en is deze mogelijk door geologische processen weggevaagd? Als dat zo is, hoe is dat proces verlopen?"

Om deze vragen te beantwoorden, is een koninklijk Brits onderzoeksschip, de RRS James Cook, op weg naar het centrum van de Atlantische Oceaan om deze 'open wond' nader onder de loep te nemen.

Bodemmonsters
Het op 5 maart uitgevaren schip heeft speciale sonarapparatuur aan boord om de zeebodem nauwgezet in kaart te brengen. Ook beschikken de onderzoekers van onder meer de universiteit van Cardiff en Durham over een robotgestuurde drilboor (zie foto) waarmee bodemmonsters afgenomen kunnen worden. Die monsters moeten inzicht geven over de werking van de aardmantel die hier aan de oppervlakte komt.

Het onderzoeksgebied ligt grofweg tussen de Kaapverdische Eilanden en het Caribische gebied. In het midden ligt de Middenatlantische Rug, een langgerekte scheur in de aardkorst waar veel geogische activiteit plaatsvindt. Hier ontstaan nieuwe stukken aardkorst en er zijn veel onderzeese vulkanen te vinden.

Het verloop van de expeditie is online te volgen, waarbij ook vragen gesteld kunnen worden aan de wetenschappers aan boord.

Links:
=http://www.noc.soton.ac.uk/gg/classroom@sea/JC007/index.htmlJC007: Drilling the Mid-Atlantic Ridge
Boren naar het binnenste der aarde