Neoweb.nl

‘Neerstortende asteroïde veroorzaakt geen tsunami'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
‘Neerstortende asteroïde veroorzaakt geen tsunami'
« on: April 22, 2009, 07:41:59 PM »
‘Neerstortende asteroïde veroorzaakt geen tsunami’
AMSTERDAM - Als er een groot brok steen uit de ruimte neerstort in zee, zal er zeer waarschijnlijk geen tsunami ontstaan. Dat hebben wetenschappers uit Noorwegen berekend met een computersimulatie.
De onderzoekers van de universiteit in Oslo simuleerden met een computermodel een scenario waarbij een asteroïde met een doorsnee van 200 meter neerstortte in een oceaan van vijf kilometer diepte.
De inslag veroorzaakte monstergolven met een hoogte van soms wel 300 meter. Maar juist door die abnormale hoogte, braken ze al snel uiteen in kleinere golven.

Tegen de tijd dat de golven dertig kilometer van de inslagplek van de asteroïde waren verwijderd, was hun hoogte al afgenomen tot 60 meter.

Te steil
Gemiddeld stort er ongeveer één keer in de tienduizend jaar een asteroïde met een doorsneevan 200 meter neer op aarde. Tot nu toe bestond de angst dat zo’n vallende ruimtesteen zou kunnen leiden tot een tsunami.
Maar bij een tsunami ontstaat er juist een golf die niet breekt  totdat de kust is bereikt. Daardoor overstroomt er vaak een gigantisch gebied.
De golf die ontstaat door een neerstortende asteroïde is volgens de Noorse computersimulatie simpelweg te steil om uit te groeien tot een tsunami.

Orkaankracht
“Maar dat betekent niet dat het leuk is om in de buurt te zijn bij zo’n inslag”, zegt hoofdonderzoeker Galen Gisler in het Britse tijdschrift New Scientist.
“Lokaal zal een gebeurtenis als deze leiden tot windstoten met orkaankracht en enorme hoeveelheden water die uit de lucht vallen.”
De resultaten van het onderzoek worden deze maand gepresenteerd op een conferentie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA over asteroïdes op Grenada.

bron: NU.nl

zie ook:
http://www.uio.no/english/
http://folk.uio.no/galeng/
http://www.newscientist.com/article/mg20227044.400-asteroids-wont-raise-killer-waves--but-mind-the-splash.html
http://www.congrex.nl/09c04/