Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Geschiedenis, De technologische geschiedenis, historische doorbraken en klassieke wetenschappers => Topic started by: Peter on March 28, 2006, 04:07:12 PM

Title: Archeologen vinden paleis mythische held Ajax
Post by: Peter on March 28, 2006, 04:07:12 PM
Archeologen vinden paleis mythische held Ajax

bron:nu.nl

ATHENE - Archeologen zeggen de restanten van het 3500 jaar oude paleis van de mythische held Ajax te hebben gevonden. Ajax was de krijgshaftige Griekse koning die in de Ilias van Homerus optreedt als een van de belangrijkste helden in de Trojaanse oorlog.

De archeologen onder leiding van de Griek Yannos Lolos stuitten op het eilandje Salamis op een groot paleis, dat ooit vier verdiepingen en meer dan dertig kamers zou hebben geteld. Ze zijn er zeker van dat het de thuisbasis van Ajax betreft.

Ajax was volgens de Ilias betrokken in de tienjarige oorlog om de stad Troje, die uiteindelijk door een list viel. Dat zou zijn gebeurd rond 1180 voor Christus. Volgens Lolos is het paleis op Salamis rond dezelfde tijd verlaten en in verval geraakt. Ajax zou de laatste koning zijn geweest die er leefde.

"Het is een van de zeldzame gevallen waarin een Myceens paleis vrijwel zeker kan worden toegeschreven aan een Homerische held", zei Lolos tegen de Britse krant The Times.