Neoweb.nl

Verloren Egyptische graftombe gevonden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
Verloren Egyptische graftombe gevonden
« on: June 04, 2010, 05:27:42 PM »
Verloren Egyptische graftombe gevonden
AMSTERDAM - Archeologen hebben een verloren Egyptische tombe teruggevonden in de woestijn ten zuiden van Caïro, 125 jaar nadat hij voor het eerst ontdekt was.

De 3300 jaar oude graftombe is van burgemeester Ptahmes van de oude Egyptische hoofdstad Memphis. Na vijf jaar zoeken is de tombe ontdekt door een team van Egyptische onderzoekers in de dodenstad Saqqara. Ze hopen dat de gemummificeerde overblijfselen nog aanwezig zijn. Dit meldden de BBC en de Independent.

Schatzoekers
De tombe was oorspronkelijk ontdekt door schatzoekers in de negentiende eeuw, maar zij vergaten de locatie van het graf. “De tombe was sinds 1885 bedekt onder het zand en niemand wist ervan,” zei een professor van de universiteit van Caïro.

De schatzoekers hadden al wel dingen weggenomen uit de tombe. Veel van de schatten uit het graf worden al jaren tentoongesteld in musea in Nederland, Italie en de Verengigde Staten.

Mummie
Ptahmes was naast burgemeester ook legerchef, schatbewaarder en een koninklijk schrijver onder de farao’s Seti I en zijn zoon Ramses II in de dertiende eeuw voor Christus.

De zeventig meter lange tombe bevat muurschilderingen waarop Ptahmes en zijn familie zijn afgebeeld. De archeologen zijn nog steeds aan het zoeken naar de binnenste kamer waar de mummie en sarcofaag van Ptahmes zich moet bevinden.

bron:nu.nl