Neoweb.nl

Raadsel over herkomst Columbus niet opgelost

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Raadsel over herkomst Columbus niet opgelost
« on: October 17, 2006, 10:23:19 AM »
Raadsel over herkomst Columbus niet opgelost

bron:nu.nl

MADRID - Meer dan 500 jaar na zijn dood heeft ontdekkingsreiziger Christophorus Columbus nog altijd niet al zijn geheimen prijsgegeven. Spaanse genetisch onderzoekers zijn er namelijk ondanks nieuw DNA-onderzoek niet in geslaagd de geboorteplaats van Columbus vast te stellen.

Algemeen wordt aangenomen dat hij uit (het nu Italiaanse) Genua stamt, maar niet uitgesloten is dat Columbus uit Spanje, Portugal of Frankrijk komt.

De wetenschappers verzamelden DNA-materiaal van bijna vijfhonderd levende Spanjaarden, Italianen en Fransen die achternamen hebben als Colombo, Colon, Colom of Couloumb. Zij zouden theoretisch nazaten kunnen zijn, redeneerden de vorsers.

Vergelijking tussen het DNA van de proefpersonen en DNA uit de stoffelijke resten van de ontdekkingsreiziger leverde niets op, aldus een Spaans onderzoeksinstituut dit weekeinde.

Hernando
Uit eerder onderzoek bleek dat Columbis, althans deels, is begraven in het Spaanse Sevilla. De wetenschappers vergeleken hiervoor DNA van Columbus met dat van zijn zoon Hernando en zijn broer Diego. In Sevilla ligt echter maar een deel van het skelet.

Waar de rest is, is onbekend. De Dominicaanse Republiek claimt het graf van Columbus te herbergen, maar de autoriteiten hebben nog geen wetenschappelijk onderzoek toegestaan.