Neoweb.nl

Bijna zevenduizend levende talen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Bijna zevenduizend levende talen
« on: July 20, 2005, 11:25:53 PM »
Bijna zevenduizend levende talen
 
bron:planet.nl
 
De wereld kent momenteel 6912 levende talen. Papoea-Nieuw-Guinea is met 820 talen linguïstiek gezien het meest diverse land ter wereld en Haiti kent de minste verschillende talen, namelijk slechts twee.
Dat blijkt uit de nieuwste editie van Ethnologue, een verzamelwerk waarin alle talen die op dit moment nog gebezigd worden zijn opgenomen. Het werk is zeer uitgebreid en is daarom een belangrijke informatiebron voor taalwetenschappers en overheden.

Toch zijn linguïsten het niet helemaal met elkaar eens over de vraag hoeveel talen er nu precies op aarde worden gesproken. "Er is geen definitief aantal. Het hangt af van hoe je dialecten en talen defineert", aldus Merrit Ruhlen, een taalkundige aan de Amerikaanse universiteit Stanford tegenover de New York Times. Schattingen lopen uiteen van drieduizend tot tienduizend.

Wereldwijd
Volgens de definitie van Ethnologue zijn het er dus 6912. Het overgrote deel daarvan wordt door minder dan een miljoen mensen gesproken, en 497 zijn er zelfs bijna uitgestorven. Met het totaal zijn ook de 199 verschillende gebarentalen meegerekend. Er is slechts één kunstmatige taal die sommige mensen aangeboren leren: Esperanto.

Verrassend genoeg onderscheidt Ethnologue alleen in Nederland al vijftien levende talen. De talen die immigranten spreken zijn niet meegerekend. De levende talen in Nederland zijn volgens Ethnologue: Achterhoeks, Drents, Fries, Gronings, Limburgs, Nederlands, Nederlandse Gebarentaal, Romani (Sinti), Romani (Vlax), Sallands, Stellingwerfs, Twents, Veluws, Vlaams en Zeeuws.

Bijbel
De allereerste editie van Ethnologue verscheen in 1951. Het werk was zeer onbekend en ook lang niet zo uitgebreid als tegenwoordig. Er stonden slechts veertig verschillende talen in, en het werk omvatte tien pagina's (tegenover 1200 nu). De doelgroep van deze eerste editie bestond uit christelijke missionarissen. Zij konden het werk gebruiken om na te gaan in welke talen er nog geen bijbel beschikbaar was.

Sindsdien is de Ethnologue steeds verder uitgegroeid. Tegenwoordig heeft het naslagwerk veel meer een wetenschappelijk doel. En ook computerbedrijven die software in verschillende talen willen ontwerpen, wenden zich steeds vaker tot de Ethnologue. Om de vier jaar wordt het werk opnieuw uitgebracht, en elke keer is er weer een aantal nieuwe talen aan toegevoegd. De nieuwste editie telt 103 talen meer dan de vorige.

En dat is ook meteen een belangrijk punt van kritiek voor veel wetenschappers. Taalkundigen hebben namelijk al lang vastgesteld dat het aantal talen op de wereld juist afneemt, doordat er voortdurend talen uitsterven.