Neoweb.nl

Vikingen kerfden hun tanden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Vikingen kerfden hun tanden
« on: January 08, 2006, 05:11:07 PM »
Vikingen kerfden hun tanden
 
bron:planet.nl
 
Vikingkrijgers vijlden diepe groeven in hun tanden, vermoedelijk om hun klasse of militaire rang aan te duiden.
Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek waarover het Britse tijdschrift New Scientist publiceert.

Diep in het glazuur
Archeologe Caroline Arcini van de Zweedse monumentendienst analyseerde 557 skeletten uit het Vikingtijdperk, afkomstig van vier belangrijke Vikingbegraafplaatsen.

Daaruit bleek dat bij ongeveer tien procent van de mannen horizontale groeven op de bovenste voortanden waren aangebracht. De meeste mannen met gekerfde tanden bleken jong en hadden verder geen aanwijsbare verwondingen.

De tekens waren diep in het glazuur gekrast en bleken vaak op nauwkeurige wijze twee- of drievoudig te zijn aangebracht. Bij de vrouwen ontbraken dergelijke groeven geheel.

Mysterie
De exacte reden voor het aanbrengen van de groeven is niet bekend, maar volgens Arcini wilden de Vikingen met deze groeven mogelijk aangeven tot welke groep handelaren of strijders ze hoorden.

Ook kan het zijn dat de Scandinaviƫrs met hun groeven wilden laten zien of hoe goed zij pijn konden weerstaan, zo suggeert Arcini, die haar bevindingen in het vakblad American Journal of Physical Anthropology heeft gepubliceerd.

Nieuwe Wereld
Het is de eerste keer dat archeologische vondsten duiden op een dergelijk gebruik in Europa. In Amerika was het tussen 800 en 1050 een gewoon verschijnsel. Aangezien de onderzochte skeletten uit dezelfde tijd stammen, is het mogelijk dat de Vikingen het gebruik oppikten tijdens hun reizen door de Nieuwe Wereld.

Arcini hoopt dat toekomstige vondsten duidelijkheid kunnen geven waar dit gebruik ontstond en hoe het zich verder verspreidde.
 

Offline oppenheimer

  • *
  • 15
  • +3/-0
Re: Vikingen kerfden hun tanden
« Reply #1 on: January 11, 2006, 05:49:17 PM »
Moet vast pijn hebben gedaan :)
There must be no barriers for freedom of inquiry. There is no place for dogma in science. The scientist is free, and must be free to ask any question, to doubt any asssertion, to seek for any evidence, to correct any errors.