Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Geschiedenis, De technologische geschiedenis, historische doorbraken en klassieke wetenschappers => Topic started by: Vredenburg on November 23, 2004, 12:42:41 PM

Title: Dino's hadden kogelvrij vest
Post by: Vredenburg on November 23, 2004, 12:42:41 PM
Dinosaurus had kogelvrij vest
 
bron:planet.nl
 
Om zichzelf tegen vijanden te beschermen beschikten sommige dinosaurussen over een pantser dat is te vergelijken met het hedendaagse kogelvrije vest.
Hun 'maliënkolder' bestond uit duizenden pantserplaten van been, zelfs hun oogleden werden daardoor beschermd. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van het Duitse Bonn maandag bekendgemaakt.

Complex
De structuur van de beschermlaag blijkt veel complexer dan tot nu toe werd aangenomen. Dinosaurussen uit een later tijdperk bleken de kogelvrije vesten nog verder te hebben geperfectioneerd. De pantserplaten werden lichter en dunner maar behielden hun beschermende kracht.

Volgens de onderzoekers behoorde de Ankylosauriër tot een van de best gepantserde dieren. Deze herbivoren waren tien meter lang, met een staart die gebruikt werd als slagwapen. “Alhoewel ze de staart niet simpel heen en weer konden slingeren omdat de constructie daar veel te stijf voor was”, aldus onderzoeker Torsten Scheyer.

Flexibel
Het onderzoek van Scheyer is onderdeel van een proefschrift en in de paleontologische met groot enthousiasme ontvangen. Tot op heden werd aangenomen dat de pantserplaten van een dinosaurus op die van een krokodil leken. Uit het Duitse onderzoek blijkt echter dat het pantser van de dinosaurus veel sterker en bovendien flexibeler is geweest. “De microstructuren zijn veel complexer dan werd aangenomen”, schrijft Scheyer

Duizenden plaatjes
Voor het onderzoek heeft de Duitse student honderdduizenden stukjes pantserplaat, bekend onder de naam osteoderm, gerangschikt. De meeste stukjes bescherming zijn kleiner dan een eurocent, maar sommige waren enkele centimeters lang en puntvormig. “Het schild van een schildpad bestaat uit een stuk, maar bij de dinosaurus bestond de beschermlaag uit duizenden flexibele plaatjes. Dit pantser was oersterk maar zorgde er wel voor dat het beest zij vrij kon bewegen”, aldus Scheyer. “Het is een beetje te vergelijken met het pantser van de moderne krokodil, alleen de structuur was veel complexer.”

Collageen
Door gebruik te maken van een polariserende microscoop ontdekte Scheyer dat collageenvezels de verschillende onderdelen van het pantser bijeen hielden. De vezels vormden een soort mat waar de botachtige structuren op zaten, op deze manier waren de platen in staat om de verschillende onderdelen van alle kanten te beschermen. Deze techniek wordt nu nog steeds gebruikt bij het vervaardigen van rotorbladen van windmolens en bij kogelvrije vesten. Alleen het collageen is vervangen door carbon.