Neoweb.nl

DNA moet migratiepatronen mensheid blootleggen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
DNA moet migratiepatronen mensheid blootleggen
« on: April 14, 2005, 06:18:24 PM »
DNA moet migratiepatronen blootleggen
 
Door DNA-monsters van meer dan honderdduizend personen van vijf verschillende continenten te verzamelen, hopen wetenschappers in kaart te kunnen brengen hoe de verschillende volkeren over de aarde zijn uitgezworven.
Het gaat om een grootschalig samenwerkingsverband tussen National Geographic en computerfabrikant IBM. Het 40 miljoen dollar kostende project zal vijf jaar in beslag gaan nemen, en heeft volgens de wetenschappers de potentie om de grootste genetische database ooit voort te brengen. Topexperts op het gebied van DNA-wetenschappen, geologie en archeologie zijn nauw bij het onderzoek betrokken.

Afrika
Op basis van genetische en archeologische vondsten hebben wetenschappers vastgesteld dat de moderne mens, homo sapiens, zijn oorsprong vindt in Afrika. Ongeveer 200.000 jaar geleden hebben de eerste mensen daar rondgelopen, en circa 60.000 jaar geleden werd het continent voor het eerst door mensen verlaten.

Door het Y-chromosoom, dat alleen bij mannen voorkomt, te bestuderen, zijn de wetenschappers er al in geslaagd om heel globaal de routes die onze voorvaderen vanaf dat moment hebben afgelegd, te reconstrueren. Het grootschalige onderzoek dat de komende vijf jaar wordt uitgevoerd, is dan ook bedoeld om deze migratiepatronen een stuk nauwkeuriger in beeld te kunnen brengen.

Inheemse mensen
Voor het onderzoek zullen bloedmonsters worden genomen van zo'n tienduizend inheemse mensen. Dat zijn personen van wie de voorouders in een land woonden dat nog niet werd bevolkt door 'buitenstaanders' als de Europeanen. Het DNA in deze bloedmonsters zouden volgens de wetenschappers betrouwbare kenmerken bevatten die gedurende honderden generaties relatief onveranderd zijn gebleven.

In tien centra, verspreid over de hele wereld, zullen vervolgens in totaal tenminste 100.000 DNA-analyses worden uitgevoerd. Naast bloedmonsters zullen hiervoor ondermeer ook vingerafdrukken worden geanalyseerd.

Relevante vraagstukken
Op deze manier hopen de onderzoekers een aantal relevante vraagstukken te kunnen oplossen. De hamvraag is echter simpel: waar komen wij vandaan? Men hoopt bijvoorbeeld te ontdekken wat precies de oudste stammen van Afrika, en dus van de hele wereld, waren. Ook is men er nog steeds niet achter wie als eersten het Aziatische continent bevolkten, wat de exacte geschiedenis van de Aboriginals in Australiƫ is, hoe de verschillen tussen menselijke rassen precies tot stand zijn gekomen, en of het mogelijk is om aan bruikbaar DNA te komen van reeds uitgestorven menselijke stammen.

Verder willen de onderzoekers te weten komen of de homo sapiens op een of andere manier zijn gekruist met neanderthalers toen de moderne mens voor het eerst Europa binnentrok, en op welke manier de eerste mensen op de Amerikaanse continent terecht zijn gekomen. Deze, en nog veel meer prangende vragen, zouden mogelijk binnen vijf jaar beantwoord kunnen worden, aldus de onderzoekers.

Het grote publiek
Bijzonder aan het onderzoek is verder, dat ook het grote publiek hier actief aan kan deelnemen, zij het tegen betaling. Wie honderd dollar overmaakt, krijgt een speciale DNA-kit toegestuurd waarmee genetisch materiaal van het wangslijmvlies kan worden afgenomen, dat vervolgens weer kan worden doorgestuurd naar de onderzoekers.

Mensen die hun DNA-gegevens opsturen, krijgen binnen vier tot zes weken informatie over de migratiepatronen van hun voorouders teruggestuurd. Deze gegevens zullen ook in de centrale database worden opgeslagen en indien relevant ook bij het onderzoek worden betrokken. De gegevens zullen volledig anoniem worden bewaard, zo beloven de onderzoekers.

Bronnen: BBC, AP Science, National Geographic, IBM & planet.nl