Neoweb.nl

DNA-onderzoek toont aan dat kikkers even oud zijn als dinosaurussen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.123
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
DNA-onderzoek toont aan dat kikkers even oud zijn als dinosaurussen

bron: gazet van Antwerpen

Kikkers zijn zo oud als dinosaurussen. Tot die conclusie komen Kim Roelants en Franky Bossuyt van de dienst Ecologie en Systematiek aan de Vrije Universiteit Brussel na analyse van een groot aantal kikkersoorten, zo meldt de persdienst van de onderwijsinstelling woensdag.
Die ontdekking is opmerkelijk, omdat wetenschappers op basis van fossielen die bevindingen nooit hadden kunnen maken.
DNA-dateringen plaatsen het ontstaan van kikkers nu ongeveer gelijk met dat van dinosaurussen. De onderzoekers hebben met hun bevinding alvast de cover van het toonaangevende tijdschrift Systematic Biology gehaald.
Op het ogenblik dat kikkers ontstonden, ging het landleven op aarde door een diversiteitscrisis en stierven verscheidene soortenrijke amfibie- en reptielgroepen uit. Het zou kunnen dat kikkers, net als dinosaurussen, tijdens die periode in soortenaantal zijn toegenomen, aldus de vorsers. De levende afstammelingen van de kikkersoorten die toen zijn ontstaan, zijn nu te vinden over de hele aarde. Sommige soorten, zoals de vroedmeesterpad en de knoflookpad, komen ook in België voor.

Slechts weinig fossielen kunnen een inzicht verschaffen over de ouderdom van kikkers. Bovendien bestaan de oudste fossielen uit slechts enkele beentjes, die vaak moeilijk te vergelijken zijn met levende kikkersoorten. Daardoor zijn evolutiebiologen en paleontologen het vaak oneens over de omstandigheden en de wijze waarop kikkers geëvolueerd zijn tot de meer dan 5.000 soorten die vandaag verspreid over alle continenten leven.
De studie van Roelants en Bossuyt bevestigt ook dat het opbreken van de continenten een belangrijke rol heeft gespeeld in de evolutie van deze amfibieën. Wellicht bestonden kikkers al op Pangaea, het oercontinent.
"Het uit elkaar drijven van landmassa's in het noordelijke en zuidelijke halfrond is duidelijk in de evolutie van de kikkers weerspiegeld. Door het ontstaan van een tussenliggende oceaan geraakten verschillende kikkersoorten in het zuidelijke deel van Pangaea afgezonderd van hun nauwste verwanten in het noordelijke deel. Hun geïsoleerde evolutie heeft uiteindelijk geleid tot het onafhankelijk ontstaan van zeer verschillende kikkerfauna's in beide halfronden, waaruit alle huidige soorten afstammen", luidt het.