Neoweb.nl

Een stukje Prehistorie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Een stukje Prehistorie
« on: August 02, 2004, 12:14:25 PM »
Prehistorie (10.000 voor Chr. tot begin van onze jaartelling)
Prehistorie betekent voor-geschiedenis. Van die tijd zijn geen geschreven bronnen gevonden, wel veel voorwerpen. De prehistorie duurde van 10.000 jaar voor Christus tot het jaar 0. Deze periode is verdeeld in drie tijdperken: De Steentijd, de Bronstijd en de IJzertijd.

Rendierjagers (8000 - 6000 voor Chr.)
De mensen die aan het begin van de Steentijd leefden, waren jagers. Met harpoenen jaagden ze op rendieren. Alle delen van het rendier werden gebruikt. De mensen reisden de dieren die ze wilden vangen achterna. Deze mensen woonden in tenten. We noemen ze nomaden.

Vissers (6000 – 5000 voor Chr.)
Daarna werd het een stuk warmer. De mensen bleven langer op één plek. Ze leefden in de buurt van water. Met uitgeholde boomstammen gingen ze de rivier op om te vissen. En ze jaagden met pijl en boog op vogels, bevers, herten en beren. Vrouwen en kinderen zochten ook nog bessen en wortels om te eten.

Boeren (5000 – 3000 voor Chr.)
5000 jaar geleden kwamen de eerste boeren wonen. Ze hadden akkers en hielden vee. Deze boeren leefden vaak in grote boerderijen. De boerderijen werden gemaakt van boomstammen en takken. De kieren werden dichtgesmeerd met klei. De boeren verhuisden alleen nog maar als de grond te arm was. Dan brandden ze een nieuw stuk bos af.

------------------

Steentijd (10000 – 1700 voor Chr.)
De Steentijd was de tijd van de Rendierjagers, de Vissers en de boeren. Veel van de gevonden voorwerpen uit die tijd zijn van steen.

Bronstijd (1700 – 600 voor Chr.)
In de bronstijd leerde de mens hoe hij brons kon maken. Brons is een soort metaal. Door brons in een vorm te gieten kon hij allerlei voorwerpen maken. Brons was moeilijk te krijgen, daarom bleef het duur.

IJzertijd (600 voor Chr. – 0)
Na de bronstijd kwam de ijzertijd. IJzer is veel sterker dan brons, makkelijker te vinden en een stuk goedkoper. Het maken van ijzeren voorwerpen is wel moeilijk. Het ijzer moet heel heet zijn, voor je er wat van kan maken. Een ander nadeel is dat ijzer kan roesten.