Neoweb.nl

Eeuwenoude babymammoet in zeer goede staat ontdekt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Vredenburg

  • ***
  • 121
  • +19/-1
  • Dit forum is het helemaal !
Eeuwenoude babymammoet in zeer goede staat ontdekt
« on: July 16, 2007, 09:56:59 AM »
Eeuwenoude mammoet in zeer goede staat ontdekt  

AMSTERDAM - Een babymammoet die in mei dit jaar is gevonden in het noorden van Siberië, blijkt verbluffend goed intact te zijn gebleven. Dat zeggen de onderzoekers van het zes maanden oude vrouwtje dat zo'n tienduizend jaar geleden moet zijn overleden. Zo schrijft de BBC (http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6284214.stm)
 
Het kadaver kon de tand des tijds doorstaan doordat het heel goed was ingevroren in Siberisch ijs. "De mammoet is grotendeels onbeschadigd, er mist alleen een stukje van haar staart", zo zegt Alexei Tikhonov van het Russisch Zoölogisch Instituut. Zelfs de ogen van het dier zijn nog intact. 

Het mammoet-kalf is 130 centimeter hoog en weegt vijftig kilo. Vermoedelijk leefde ze aan het einde van de laatste ijstijd. Het dier werd in mei per toeval ontdekt door een Russische herder.

Waardevol
Het is voor het eerst dat onderzoekers een mammoet onder ogen krijgen dat zo goed bewaard is gebleven. "Gezien de staat waarin het dier verkeert, is het in zijn soort de meest waardevolle ontdekking ter wereld", aldus Tikhonov.

De mammoet is een uitgestorven olifantachtige. De permafrostgebieden van noordelijk Europa, waar deze mammoet gevonden is, was een van de leefgebieden van de soort.

bron: nu.nl

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: Eeuwenoude babymammoet in zeer goede staat ontdekt
« Reply #1 on: December 05, 2007, 09:26:06 AM »
Mammoetbaby leefde 'slechts' 37.150 jaar geleden

LEIDEN - De mammoetbaby die begin juli in Siberië werd gevonden, is 37.150 jaar geleden gestorven. Dat heeft mammoetdeskundige Bernard Buigues zaterdag in Leiden laten weten. Het dier is nagenoeg in perfecte staat.
 
Volgens de mammoetdeskundige is de vondst van het jonge babytje zeer bijzonder, omdat algemeen aangenomen wordt dat de mammoet ongeveer 200.000 jaar geleden leefde. 

Onderzoekers gaan nu proberen te achterhalen hoe oud de mammoet, genaamd Ljoeba, precies was.

Buigues nam in het Leidse museum Naturalis tevens het boek 'De Sabeltandtijger uit de Noordzee' van schrijver Dick Mol in ontvangst.

Dit boek gaat over een spectaculaire vondst van de onderkaak van een sabeltandtijger in de destijds droog liggende Noordzee.

bron:ANP & Nu.nl