Neoweb.nl

Egyptologen: Hatsjepsoets mummie is gevonden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Egyptologen: Hatsjepsoets mummie is gevonden
« on: June 29, 2007, 10:20:34 AM »
Egyptologen: Hatsjepsoets mummie is gevonden

CAIRO - Egyptologen denken dat ze de mummie van Hatsjepsoet hebben gevonden in een kleine tombe in de Vallei der Koningen in Luxor. Zij was de beroemdste koningin van het oude Egypte en leefde rond 1500 voor Christus. Dit meldde een archeoloog maandag.
 
Egyptes belangrijkste archeoloog, Zahi Hawass, geeft woensdag een persconferentie in de hoofdstad Caïro. De Amerikaanse tv-zender Discovery Channel liet weten dat hij dan aankondigt wat de belangrijkste vondst wordt genoemd na de ontdekking van het graf van koning Toetanchamon.

Archeologen zeiden dat het gaat om twee vrouwelijke mummies die in 1903 gevonden zijn in een kleine tombe, die vermoedelijk van de verpleegster van Hatsjepsoet is. Verscheidene Egyptologen speculeerden in de loop der jaren dat het om Hatsjepsoet zelf ging en haar verpleegster.

Beide mummies bevinden zich op dit moment in Caïro. Hawass betwist eerdere theorieën dat de mummie met de rechterarm over de borst Hatsjepsoet is. Hij denkt dat de mummie die in de grafkist van de verpleegster lag, die van de koningin is.

Het kan zijn dat de mummie van Hatsjepsoet in de tombe van haar verpleegster is verborgen om die te beschermen tegen haar opvolger en stiefzoon Toetmosis III, die alles wat aan de overleden koningin deed denken vernietigde.

bron: ANP & nu.nl

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Egyptologen: Hatsjepsoets mummie is gevonden
« Reply #1 on: June 29, 2007, 10:24:08 AM »
Mummie van Hatsjepsoet gevonden 

CAIRO - Archeologen hebben de gemummificeerde stoffelijke resten gevonden van de lang verdwenen Egyptische koningin Hatsjepsoet. De vondst wordt gezien als de belangrijkste sinds grafdelvers de laatste rustplaats ontdekten van Toetanchamon in 1922.
 
De chef van het Egyptisch museum Zahi Hawass maakte de vondst woensdag officieel wereldkundig. 

Archeologen vonden de mummie al in 1903 in een kleine tombe (KV-60) in de Vallei der Koningen bij Luxor. Meer dan honderd jaar is er gesteggeld over de identiteit van de stoffelijke resten.

In hetzelfde graf, dat vermoedelijk toebehoorde aan de verpleegster van de koningin, werd nog een tweede mummie gevonden.

Grafkist
Hawass denkt dat de mummie die in de grafkist van de verpleegster lag, die van de koningin is. Het kan zijn dat de mummie van Hatsjepsoet in de tombe van haar verpleegster is verborgen om die te beschermen tegen haar opvolger en stiefzoon Toetmosis III, die alles wat aan de overleden koningin deed denken vernietigde.

Hatsjepsoet was aan de macht tussen 1479 en 1458 voor Christus. Onder haar bewind was er sprake van voorspoed. De vorstin, die als teken van haar farao-status een valse baard droeg, stierf uiteindelijk aan kanker.

Tand
Ze kon uiteindelijk worden geïdentificeerd aan de hand van een tand. Die was gevonden in de grote en in haar opdracht gebouwde tempel Deir al-Bahari. Daar werden in 1920 al twee sarcofagen gevonden, maar die bleken leeg.

In de tempel, in 1997 het toneel van een bloedige aanslag op toeristen, werden wel organen en een tand gevonden. Die bleek uiteindelijk toe te behoren aan een van de twee gevonden mummies in de Vallei der Koningen.

Documentaire
De jongste en succesvolle studie naar Hatsjepsoet werd betaald door de omroep Discovery Channel, die er volgende maand een documentaire over uitzendt.

bron:nu.nl