Neoweb.nl

Fluit gevonden van 35.000 jaar oud

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Fluit gevonden van 35.000 jaar oud
« on: December 22, 2004, 11:17:33 AM »
Oeroude fluit gevonden
 
bron:planet.nl
 
Archeologen hebben in een Duitse grot een fluit van 35.000 jaar oud gevonden. De fluit is gemaakt van een mammoetslagtand en is mogelijk het oudste muziekinstrument ter wereld.
De opmerkelijke vondst geeft aan dat muziek eerder een rol in het leven van mensen speelde dan voorheen werd gedacht.

Meesterwerk
De archeoloog Nicholas Conard van de universiteit van Tübingen vond het oeroude instrument in delen in een grot bij Blaubeuren in de Schwäbischen Alb, waar al eerder twee stokoude fluiten van vogelbotten waren gevonden. De archeoloog wist de fluit met zijn team uit 31 brokstukken te reconstrueren.

Het 18,7 cm lange instrument heeft zeker drie vingergaten en is zorgvuldig uit de ivoren slagtand gesneden, destijds het kostbaarste materiaal dat voorhanden was.

“Een technisch meesterwerk,” aldus Conard. “Vergeleken met de twee eenvoudige fluiten van vogelbotten is dit een Rolls Royce naast een Toyota.”

Oudste instrumenten ter wereld
De ivoren fluit behoort samen met de fluiten van vogelbotten van zwanen die in dezelfde grot zijn gevonden, tot de oudste muziekinstrumenten ter wereld. Met behulp van radiokoolstofdatering van organisch materiaal op het instrument is de ouderdom vastgesteld tussen de 30.000 en 36.000 jaar. Een tweede methode met behulp van thermoluminescentiedatering gaf een ouderdom van 37.000 jaar aan.

“Het radiokoolstof in het organische materiaal heeft door de tijd heen scherke schommelingen ondergaan, waardoor de thermoluminescentiedatering zeker net zo nauwkeurig is”, verklaarde Conard tegenover Der Spiegel. De twee fluiten van vogelbotten dateren uit hetzelfde tijdperk zodat niet zeker is welke van het drietal nu de oudste fluit van e wereld is.

Cultuur
Het is niet bekend of de fluit voor recreatieve of religieuze doeleinden werd gebruikt, maar de vondst geeft wel aan dat de bewoners van deze streek in de IJstijd al muziek maakten. “We kunnen nu duidelijk zeggen dat de geschiedenis van muziek zeker 35.000 jaar oud is. Een enkele vondst van een oeroude fluit kun je nog als curiositeit bestempelen, maar met deze vondst erbij is daar geen reden meer voor,” meent Conard.

“Destijds liepen in Europa zowel de laatste Neandertalers rond als de eerste moderne mensen. Dankzij de vondst van deze fluit is nu bewezen dat de mensen uit de IJstijd in cultureel opzicht net zo onderlegd waren als de mensen van tegenwoordig.”


Het instrument zal na afronding van het wetenschappelijk onderzoek tentoongesteld worden in een museum in Stuttgart