Neoweb.nl

Gouden masker uit oude Thracië in Bulgarije opgegraven

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Gouden masker uit oude Thracië in Bulgarije opgegraven
« on: July 18, 2007, 05:50:23 PM »
Gouden masker uit oude Thracië in Bulgarije opgegraven

AMSTERDAM - Bulgaarse archeologen hebben dit weekend een gouden masker en andere waardevolle objecten opgegraven in een graftombe uit de vierde eeuw voor christus.
 
Volgens de archeologen hebben ze het graf van een Thracische koning blootgelegd. De vondst werd gedaan bij het dorpje Topolchane, bijna driehonderd kilometer ten oosten van Sofia.

Ring
Andere zaken die werden opgegraven zijn onder meer een gouden ring met een inscriptie en een afbeelding van een bebaarde man. Ook werden andere voorwerpen van zilver, brons en aardewerk gevonden, aldus professor Georgi Kitov, die de opgraving leidt. Volgens hem stammen ze uit het einde van de vierde eeuw voor christus en behoorden ze toe aan een Thracische koning.

Beschaving
De Thraciërs leefden tussen 4.000 voor Christus en de 8ste eeuw na Christus in het gebied dat we nu kennen als Bulgarije, delen van Griekenland, Roemenië, Macedonië en Turkije. Het niveau van hun beschaving was volgens Kitov vergelijkbaar met dat in het klassieke Griekenland.

In 2004 werd vlak bij de huidige vindplaats ook al een gouden masker uit dezelfde periode gevonden. Vanwege de tientallen grafheuvels wordt de regio soms aangeduid als "de Bulgaarse vallei der koningen".

bron: Novum & nu.nl