Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Geschiedenis, De technologische geschiedenis, historische doorbraken en klassieke wetenschappers => Topic started by: sciencemike on October 20, 2008, 10:25:16 AM

Title: Graf van 'Gladiator' gevonden
Post by: sciencemike on October 20, 2008, 10:25:16 AM
AMSTERDAM - Italiaanse archeologen hebben in Rome een graftombe ontdekt die toebehoort aan Marcus Nonius Macrinus, de Romeinse generaal die de inspiratie vormde voor de Hollywoodfilm Gladiator.

De graftombe werd gevonden tijdens de bouw van een nieuw appartementencomplex in de wijk Saxa Rubra. Toen bouwvakkers stuiten op grote marmeren balken en pilaren, werd de hulp ingeroepen van een team archeologen.

De stenen bleken bij de ruïne van een graftombe te horen, die waarschijnlijk rond de tweede eeuw na Christus is gebouwd aan de oever van de rivier de Tiber.

Laatste rustplaats

Volgens een grote inscriptie in de stenen is het siergraf de laatste rustplaats van Marcus Nonius Macrinus, een Romeinse generaal die vele grote overwinningen behaalde voor Marcus Aurelius (keizer van 161 tot 180 na Christus). De generaal vormde de inspiratie voor de filmheld Maximus Decimus Meridius (vertolkt door Russel Crowe) in de Gladiator van regisseur Ridley Scott uit 2000.

"Dit is het belangrijkste oude Romeinse monument dat de laatste 20 à 30 jaar is ontdekt in Rome", aldus archeoloog en projectleider Daniela Rossi donderdag bij de bekendmaking van de vondst.

Laag modder

Het graf van de generaal is volgens de archeoloog goed bewaard gebleven, omdat de Tiber in het verleden een aantal keer is overstroomd. "Zo'n ramp heeft geholpen om het monument te conserveren", verklaarde hij tegen Discovery News. "Na een zware overstroming heeft een laag modder de marmeren stenen bijna letterlijk verzegeld."

De bouw van het appartementencomplex is voorlopig stilgelegd. Eerst wordt er op basis van de ruïne met de computer een 3D-model van de graftombe gemaakt. Het is de bedoeling dat het graf daarna op een andere plek wordt nagebouwd en tentoongesteld.

bron: nu.nl (http://www.nu.nl/news/1794273/84/Graf_van_%27Gladiator%27_gevonden.html)