Neoweb.nl

Leonardo da Vinci was slechte uitvinder

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Leonardo da Vinci was slechte uitvinder
« on: July 02, 2008, 10:46:53 AM »
Leonardo da Vinci was slechte uitvinder

Bijna de helft van de uitvindingen van Leonardo da Vinci zou, als ze waren uitgevoerd, niet hebben gewerkt. Dat blijkt uit een analyse van de 44 bekendste uitvindingen van Da Vinci, uitgevoerd door het populair-wetenschappelijke tijdschrift NWT Natuurwetenschap & Techniek.

Bovendien blijkt Da Vinci de meeste (28) van de door NWT onderzochte uitvindingen te hebben afgekeken van anderen. Ze zijn variaties op of directe kopieën van apparaten die al eerder waren bedacht door anderen. Zo keek Leonardo veel militaire technieken af van de legeringenieurs Konrad Kyeser en Roberto Valturio en tekende hij diverse hijskranen en werktuigen die zijn leermeester Andrea del Verrochio ook al gebruikte.

Volgens NWT was het nooit Leonardo’s bedoeling om de geschiedenis in te gaan als geleerde. ‘Hij werkte en dacht niet als een wetenschapper – hij dacht als een kunstenaar’, aldus het tijdschrift. ‘Wiskunde, anatomie, natuurkennis en techniek waren in zijn ogen slechts hulpwetenschappen van de kunst.’

Kunsthistorici
Het probleem, zo ontdekte NWT, is dat het meeste werk van Da Vinci is herontdekt door kunsthistorici zonder technische achtergrond. Die zagen de wonderlijke apparaten als bewijs dat Da Vinci een groot wetenschapper moest zijn geweest.

Maar de analyse van NWT laat daarvan weinig heel. Waren ze wél technisch onderlegd geweest, dan zouden Da Vinci-kenners onmiddellijk hebben begrepen dat Da Vinci’s vliegmachines op menskracht nooit konden vliegen, dat zijn ‘duikpak’ de drager ervan het leven zou kosten en dat zijn landvoertuigen volstrekt onpraktisch waren, stelt het blad vast.

NWT analyseerde Da Vinci’s 44 bekendste ontwerpen. Zeker 20 daarvan zouden beslist niet hebben gewerkt, als ze echt waren zijn gebouwd. Een vaak terugkerend probleem is bijvoorbeeld dat Leonardo maar weinig verstand had van krachtenverdelingen. Van driekwart van de ontwerpen staat trouwens min of meer vast dat ze nooit zijn uitgevoerd.

Trucages
In Leonardo’s tijd was het heel normaal dat kunstenaars ook bedreven knutselaars waren. Leonardo stond daarin niet alleen: ook veel van zijn voorgangers en collega’s bouwden zelf allerlei trucage-apparaten voor het theater, hulpmiddelen voor de bouw en werktuigen voor in het atelier. Leonardo viel vooral op omdat hij zo’n begenadigd tekenaar was.
 
NWT wijst erop dat moderne pogingen om uitvindingen van Da Vinci na te bootsen steevast mislukken. Zo moest Da Vinci’s parachute (ontleend aan een andere kunstenaar) eerst grondig worden aangepast, en was zijn ontwerp voor een auto (waarschijnlijk bedoeld als special effect op een feest) alleen te gebruiken nadat onderzoekers er een compleet nieuw aandrijfsysteem bij verzonnen.

bron: Natuurwetenschap & Techniek

Offline Drazhar

  • *
  • 5
  • +0/-0
Re: Leonardo da Vinci was slechte uitvinder
« Reply #1 on: September 11, 2008, 10:23:50 PM »
Hmm, op zich wel vreemd dat hij zo beroemd kan zijn geweest.
Maar je moet er wel op letten dat in die tijd veel uitvinders kleine aanpassing maakten aan hun uitvindingen om zo te zorgen dat iemand hun plannen kon stelen en zeggen dat ze het zelf hadden bedacht. Zo werkte de beroemde 'tank' niet tenzij er een balk werd omgedraaid, wat een soort beveiliging zou kunnen zijn.

Maarja, als ze het hebben over grote aanpassingen dan lijkt het me toch niet dat leonardo zelf wist hoe ze wél zouden werken. Maar je moet wel zeggen, ondanks dat ze niet werken, heeft hij ze wel bedacht, iets wat niet onderschat moet worden.