Neoweb.nl

Missing link in evolutie: van vis naar landdier

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Missing link in evolutie: van vis naar landdier
« on: April 06, 2006, 05:18:07 PM »
Schakel tussen land en zee
 
bron:planet.nl
 
Een in het hoge noorden van Canada gevonfen fossiel werpt licht op de wijze hoe bepaalde vissen evalueerden in landdieren.
Het 383 jaar oude fossiel wordt door paleontologen beschreven als een krokodilachtig dier met vinnen in plaats van poten.


Fossil animals found in Arctic Canada provide a snapshot of fish evolving into land animals, scientists say.
The finds are giving researchers a fascinating insight into this key stage in the evolution of life on Earth.


Evolutionaire stap
Het wezen lijkt daarmee een treffend voorbeeld van een dier dat vanuit de zee het land opkroop, een belangrijke evolutionaire stap van het leven op aarde.

Amerikaanse onderzoekers vonden ongeveer duizend kilometer van de Noordpool deze 'ontbrekende schakel in de evolutie', een fossiel van een dier dat de naam 'Tiktaalik roseae' heeft gekregen.

Het waarschijnlijk in ondiep water levende dier oogt als een kruising tussen een vis en een krokodil. "Het fossiel geeft een kritieke fase weer in de evolutie omdat de vis net voorpoten heeft ontwikkeld", aldus een van de onderzoekers.

Missing link
Wetenschappers weten al tijden dat vissen meer dan 365 miljoen jaar geleden zich hebben geƫvalueerd tot landdieren met vier poten, maar veel bewijs hoe die evolutie precies verliep, was er tot dusver niet.

Er ontbraken fossiele bewijzen tussen de Panderichthys, een vis die circa 385 miljoen jaar geleden de eerste tekenen van op land levende dieren vertoonde, en Acanthostega, de vroegst bekende viervoeter die 365 miljoen jaar het land opzocht.

De 'missink link' tussen die twee levensvormen lijkt met de Tiktaalik roseae nu te zijn gevonden. Paleontoloog Neil Shubin van de universiteit van Chicago en zijn collega Edward Daeschler van de Academy of Natural Sciences in Philadelphia, zijn er jaren naar op zoek geweest.

In 1999 trok het duo naar het Canadese noordpoolgebied in de hoop om de ontbrekende schakel op te sporen. In 2004 hadden ze voor het eerst succes. Het team vond drie goed geconserveerde fossielen, waarvan de grootste ruim drie meter omvatten. Thuis in het laboratorium bleek dat de onderzoekers inderdaad een tussenvorm hadden ontdekt die zowel visachtige kenmerken bezat als kenmerken die landdieren vertonen. Hun bevindingen zijn in het nieuwste nummer van Nature beschreven.

Links:
The fish that crawled out of the water (Nature.com)
Evolutie van vin naar voet op Kennislink.nl