Neoweb.nl

'Schepen Francis Drake ontdekt bij Panama'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jorisegmond

  • *
  • 35
  • +0/-0
'Schepen Francis Drake ontdekt bij Panama'
« on: November 14, 2011, 11:24:07 AM »
'Schepen Francis Drake ontdekt bij Panama'
PANAMA-STAD - Meer dan vier eeuwen na de dood van de legendarische Engelse avonturier Francis Drake (1540-1596), denken archeologen dat ze twee van zijn schepen hebben ontdekt voor de kust van Panama.

Dat hebben ze maandag bekendgemaakt.

De onderzoekers vonden de schepen in de smaragdgroene Caribische wateren waar de zeeheld annex kaper begraven zou zijn in een loden doodskist. Ze maakten gebruik van technologie├źn die gebruikt worden door de olieindustrie om de schepen op te sporen.

Volgens het team dat naar de schepen zocht, is ''het bewijs overweldigend'' dat de schepen inderdaad deel uitmaakten van de expeditie van Drake.

Overvallen

Drake maakte in zijn tijd furore door talloze schepen te overvallen, waaronder een aantal Spaanse zilvertransporten. Ook in militair opzicht kende hij grote successen.

In 1588 versloeg hij als viceadmiraal van de marine de Spaanse Armada. Door zijn preventieve aanval op de vloot moesten de Spanjaarden hun geplande invasie van Engeland een jaar uitstellen.

Slaven

Drake was de eerste Engelsman en de derde Europeaan die met zijn schepen rond de wereld zeilde. Hij vervoerde niet alleen buitgemaakt Spaans zilver, maar ook slaven.

In 1596 kwam hij aan zijn einde door dysenterie, enkele weken nadat hij de slag om San Juan (Puerto Rico) had verloren van de Spanjaarden.

bron:nu.nl