Neoweb.nl

Oudste embryo’s van dinosaurussen ontdekt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline laurens

  • **
  • 55
  • +3/-0
Oudste embryo’s van dinosaurussen ontdekt
« on: November 12, 2010, 11:46:23 AM »
Oudste embryo’s van dinosaurussen ontdekt

Canadese wetenschappers zijn bij een onderzoek op gefossiliseerde dinosauruseieren gestuit op de oudste embryo’s van dinosauriërs die ooit zijn gevonden.

De in Zuid-Afrika ontdekte eieren bevatten de resten van twee ongeboren dinosauriërs van de soort Massospondylus. De embryo’s zijn waarschijnlijk 190 miljoen jaar geleden verwekt in het geologisch tijdperk Jura.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Toronto gaat het om de oudste embryo’s van een landdier die ooit zijn ontdekt. Ze beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.

Lange voorpoten
“Dit project biedt ons een spannend kijkje in de historie en evolutie van dinosauriërs”, verklaart hoofdonderzoeker Robert Reisz op Discovery News.

De ongeboren dinosaurussen stonden op het punt om hun ei te breken, zo blijkt uit het onderzoek. De embryo’s hebben vier poten en hun skeletten zijn ongeveer 20 centimeter lang. Met name de voorpoten van de jonge dieren zijn relatief lang. Ook hebben ze een erg groot uitgevallen kop.

Groei
Die lichaamskenmerken zijn erg opvallend. Volwassen dinosauriërs van de soort Massospondylus liepen namelijk op hun achterpoten en hadden een lange nek met een relatief klein hoofd. Dit suggereert dat de nek en de achterpoten van de dieren tijdens hun jeugd veel sneller groeiden dan de rest van hun lichaam.

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door de gefossiliseerde eieren nauwkeurig open te breken en met een microscoop te bestuderen.

Ouderlijke zorg
De lichamelijke ontwikkeling van de embryo’s wijst er volgens de onderzoekers op dat de jonge dinosauriërs na hun geboorte niet meteen voor zichzelf konden zorgen. De embryo’s vormen daarmee mogelijk het oudste bewijs van ouderlijke zorg onder dinosauriërs.

Bron:NU.nl