Neoweb.nl

oudste parfumerie ter wereld ontdekt (4000 jaar oud)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
oudste parfumerie ter wereld ontdekt (4000 jaar oud)
« on: April 10, 2005, 11:55:03 AM »
Oudste parfumerie ontdekt
 
Op Cyprus hebben Italiaanse archeologen naar eigen zeggen ‘s werelds oudste parfurmerie ontdekt.
De parfumwerkplaats is zo’n 4000 jaar oud.

Aangename geuren
De Italiaanse onderzoekers onder leiding van archeologe Maria Rosaria Belgiorno onderozchten de archeologische vindplaats Pyrgos-Mavroraki op het noordwesten van het eiland (zie links). Verborgen onder struikgewas ontdekte het team zo'n vijftig oude kruiken van klei waarvan een deel nog gesloten was.

Toen ze die openden, ontsnapten volgens Belgiorno ‘aangename en bekende' geuren. Uit nader onderzoek bleek dat de parfummakers 4000 jaar geleden gebruik maakten van ingrediënten als citroen, druiven, hars van de pijnboom, mirt en laurier, bestanddelen die vandaag de dag ook nog in parfum worden verwerkt. Ze zijn afkomstig van planten die van oudsher op Cyprus voorkomen.

“We konden onze eigen neus niet geloven'', grapte Belgiorno vrijdag. “Dit is zonder twijfel de oudst bekende parfumwerkplaats ter wereld.”


De oeroude parfumerie maakt onderdeel uit van een grote archeologische vindplaats van circa 4000 jaar oud waar eerder al sporen van een wijnmakerij, een smelterij van koper en een olijvenpers zijn aangetroffen. In september wordt het archeologische onderzoek voortgezet.

Bronnen: Reuters, planet.nl