Neoweb.nl

Eiwitten onttrokken aan oeroude botten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.123
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Eiwitten onttrokken aan oeroude botten
« on: April 10, 2005, 11:46:40 AM »
Eiwit onttrokken aan oeroude botten
 
Het is wetenschappers voor het eerst gelukt om eiwit te onttrekken aan botten van een Neanderthaler.
Het eiwit is onttrokken aan een 75.000 jaar oud skelet dat op de hoogvlakte Shanidar in Irak gevonden is (zie foto).

Nieuwe mogelijkheden
De wetenschappelijke doorbraak werd bewerkstelligd door een internationaal team van wetenschappers onder leiding van het Max Planck Instituut voor evolutionaire antropologie in Leipzig.

De wetenschappers slaagden er in om het eiwit osteocalcin te onttrekken aan het oeroude skelet, een eiwit dat uitsluitend in botten voorkomt. Vervolgens hebben de onderzoekers in kaart gebracht uit welke aminozuren het eiwit is opgebouwd.

Met die gegevens hopen ze, net bij als DNA-profielen, inzicht te krijgen over de genetische verwantschappen tussen uitgestorven en nog bestaande soorten mensachtigen. Aangezien DNA zelden lang bewaard blijft, biedt de vergelijking van eiwit-profielen nieuwe mogelijkheden voor dergelijk onderzoek bij zeer oude fossielen die geen DNA meer bevatten.

Vergelijkingsmateriaal
Wetenschappers van het Duitste instituut hebben het osteocalcin van de Neanderthaler vervolgens vergeleken met het osteocalcin van moderne mensen, chimpansees, gorilla’s en orang-oetans. Daaruit kwam naar voren dat het eiwit van de Neanderthaler overeenkomt met dat van de moderne mens.

Ook ontdekten de wetenschappers opvallende verschillen tussen het eitwit-profiel van de Neanderthaler, moderne mens, chimpansee en oetang-oetan aan de ene kant, en de gorilla en de rest van de zoogdieren aan de andere kant. Eiwitten zijn lange ketens van aan elkaar gekoppelde aminozuren en in één van die ketens bleek het aminozuur hydroxyproline bij de eerste groep vervangen te zijn door proline.

“Dat is mogelijk het gevolg van voedingsgewoonten,” vermoedt Christina Nielsen-Marsh van het Max Planck Instituut. “Voor de opbouw van hydroxyproline is vitamine C nodig en dat is voor planteneters zoals de gorilla rijkelijk voorhanden. Voor alleseters zoals Neanderthalers, de moderne mens, chimansees en orang-oetans is dat veel moeilijker. Met behulp van proline kunnen de alleseters toch osteocalcin opbouwen zonder dat vitamine c onderdeel uitmaakt van hun voedsel.”

Bronnen: Max-Planck-Instituut, planet.nl

link: Max Planck Institut Duitsland