Neoweb.nl

overblijfselen Jeanne d'Arc worden onderzocht

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
overblijfselen Jeanne d'Arc worden onderzocht
« on: February 14, 2006, 09:07:53 AM »
Overblijfselen Jeanne d'Arc onderzocht

bron:nu.nl

PARIJS - Een team experts gaat de vermoedelijke resten analyseren van de 15de-eeuwse Franse heldin Jeanne d' Arc. Dat heeft de leider van het onderzoek Philippe Charlier, arts van een ziekenhuis in Garches bij Parijs, maandag bekendgemaakt.

Een grote hoeveelheid tests moet licht werpen op de overblijfselen, een stuk huid en een rib, die werden meegenomen van de brandstapel waartoe de 19-jarige in 1431 was veroordeeld.

Uit de tests, die zo'n zes maanden in beslag zullen nemen, kan niet met zekerheid worden afgeleid of de resten echt van de Franse heldin waren, omdat er geen DNA-materiaal is om de overblijfselen mee te vergelijken. Maar als de overblijfselen niet van haar zijn, kan dat in elk geval met honderd procent zekerheid worden vastgesteld, zei Charlier.

Verbrand
Volgens hem is Jeanne d'Arc driemaal in brand gestoken: de eerste keer stierf ze door het inademen van de rook, en nadat ze een tweede keer in brand was gestoken waren haar organen deels nog intact. Nadat haar lichaam voor de derde keer was verbrand, zou niets meer van haar zijn over geweest behalve as, die in de Seine werd gegooid.

Een rib, die zo'n vijftien centimeter lang is en bedekt is met een zwarte substantie, is volgens Charlier opmerkelijk goed bewaard gebleven. "Eerst moeten we ons ervan verzekeren dat deze rib overeenkomt met die van een 19-jarige vrouw", zei hij. Het geslacht wordt bepaald door DNA-tests.

Stamboom
Het team van achttien experts zal het bot aan verdere tests onderwerpen om onder meer te bepalen hoe oud het precies is. Een vergelijking met het DNA van nageslacht is niet mogelijk, omdat Jeanne d'Arcs stamboom onduidelijk is.

Jeanne d'Arc leidde een veldslag die was bedoeld om de Engelsen uit Frankrijk te verjagen, nadat ze naar eigen zeggen de stem van God had gehoord die haar opdroeg Frankrijk te bevrijden van de Engelsen. Ze stond terecht voor ketterij en hekserij nadat ze de Fransen enkele militaire overwinningen, waarvan die bij Orléans de bekendste is, had helpen behalen.

Heilig
De overblijfselen zijn het eigendom van de rooms-katholieke kerk, die Jeanne d'Arc in 1920 heilig verklaarde. Tot 1867 werden de resten bewaard door een apotheker. Onbekend is wie ze daarvoor in zijn bezit had.