Neoweb.nl

Sumbawa: Pompeii van het oosten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Sumbawa: Pompeii van het oosten
« on: March 01, 2006, 09:33:49 AM »
'Pompeii van het oosten ontdekt'
 
bron:planet.nl
 
Op het Indonesische eiland Sumbawa zijn sporen gevonden van een beschaving die in 1815 door een dikke aslaag werd bedekt na een extreme vulkaanuitbarsting.
"Het is goed mogelijk dat Sumbawa gekenmerkt kan worden als het Pompeii van het oosten," zo citeert de BBC de Amerikaanse professor Haraldur Sigurdsson, die de onheilsplek al twintig jaar onderzoekt.

Grootste vulkaanuitbarsting uit moderne geschiedenis
De uitbarsting van de vulkaan Tambora op Sumbawa op 10 april 1815, staat bekend als de allergrootste vulkaanuitbarsting uit de moderne geschiedenis.

De eruptie was minimaal vier keer krachtiger dan de veel bekendere eruptie van de Krakatau in 1883 tussen Java en Sumatra. Tijdens de uitbarsting van de Tambora werd zo'n 100 kubieke kilometer aan magma en rotspuin de lucht in geslingerd en 400 miljoen ton aan vulkanische gassen.

Die vulkanische gassen beïnvloedden de atmosfeer over de hele wereld. Ze zorgden voor een daling van de gemiddelde temperatuur en hielden lange tijd het zonlicht tegen, met als gevolg dat het jaar 1816 in Europa en Noord-Amerika de geschiedenis in ging als 'het jaar zonder zomer'. Het groeiseizoen in New England aan de oostkust van Noord-Amerika werd liefst 100 dagen verkort. Boeren trokken daarop naar het westen in de hoop op een betere toekomst.

Koninkrijk weggevaagd
Op Sumbawa zelf waren de gevolgen nog intenser. De uitbarsting Zelf kostte circa 10.00 mensen het leven, maar in totaal overleden circa 117.000 mensen als gevolg van de eruptie. Het grootste deel stierf door hongersnood omdat de oogsten volledig vernietigd waren, aan epidemieën en aan ziektes die door het inademen van as ontstonden.

Het kleine koninkrijk van Tambora werd eveneens volledig weggevaagd en verdween onder een dikke laag vulkanische as.

Volledig gecarboniseerd
Professor Haraldur Sigurdsson van de universiteit van Rhode Island probeert al twintig jaar informatie te vergaren over het verdwenen koninkrijk van Tambora.

In 2004 had hij succes. Samen met collega's van de universiteit van North Carolina en het Indonesische Directoraat voor Vulkanologie, lokaliseerde Sigurdsson de plek van het koninklijke dorp onder een ruim drie meter dikke laag as.

Met behulp van radar-apparatuur waarmee onder de grond kan worden gekeken, vond het team sindsdien steeds meer sporen van de begraven beschaving, zoals keramiek en bronzen voorwerpen.

Ook legde het team voor het eerst een huis van voor de eruptie bloot. "Dat huis was volledig gecarboniseerd. Binnen vonden we twee lijken, eveneens verbrand of gecarboniseerd, evenals al hun bezittingen. De rest van de stad ligt nog diep onder de as," aldus Sigurdsson.

Houten paleis
Sigurdsson ziet veel vergelijkingen tussen Tambora en Pompeii. Beide plaatsen werden totaal overrompeld door het natuurgeweld. "Alle mensen, hun huizen en hun cultuur zijn nog precies zo ingecapseld zoals in 1815. Het is belangrijk dat we die capsule intact laten en het zeer voorzichtig openen," meent de professor.

Aan de hand van de gevonden voorwerpen gelooft Sigurdsson dat de verdwenen beschaving behoorlijk welvarend was. De Tamboranen stonden in vroegere tijden al bekend vanwege de vele producten die zij produceerden en verhandelden.

Sigurdsson keert volgend jaar weer terug naar Sumbawa voor verder onderzoek. Hij hoopt dan de rest van het dorp te vinden en een groot houten paleis waar de koning zetelde. Dat onderzoek zal hij eveneens met radar-apparatuur uitvoeren om de bedekte beschaving niet te beschadigen.

links:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4748902.stm
Professor Haraldur Sigurdsson van de universiteit van Rhode Island
Uitbarsting van de Tambora vulkaan
Planet.nl