Neoweb.nl

grote vonst op 1000km van de noord pool

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Florian

  • ****
  • 327
  • +32/-0
  • Gender: Male
  • Alles heeft een tegengestelde
grote vonst op 1000km van de noord pool
« on: October 05, 2006, 06:18:01 PM »
In de Svalbard archipel in het verre noorden van Noorwegen, vonden de wetenschappers de skeletten van 28 reptielen die 150 miljoen jaar geleden leefden. De beenderen werden ontdekt in de zomer, gedeeltelijk te voorschijn komend uit de rotsen.

„Wij waren niet in Svalbard om skeletten op te graven. Wij moesten daar skeletten in kaart brengen om één plaats te vinden waar wij een grote wetenschappelijke expeditie in de volgende jaren konden doen“

Ontdekt in Augustus, zijn de skeletten geconcentreerd op een compact gebied van Svalbard, ongeveer 1.000 kilometer van de noord pool.

De beenderen behoren tot 21 plesiosaurs, een reptiel met een lange nek, zes ichthyosaurs, reuzereptielen die op dolfijnen kijken.

De zeldzaamste vonst waren de overblijfselen van een pliosaurus, een ander reuzereptiel dat volgens Hurum „samen met de haaien het grootste overzeese roofdier van de Jura was.“ Jura: 146 tot 200 miljoen jaar geleden.
Het werd gevonden in zeer goede vorm.

„Het is als een overzeese leeuw met een krokodilschedel in de voorzijde maar het is een 10 meter grote overzeese leeuw, de grootte van een bus.“
Zijn kaak kenmerkt een honderdtal tanden, ter grootte van een komkommer.

Het team heeft tot dusver slechts de afgebrokkelde schedel van een pliosaur, gevonden en terug naar Oslo fragmenten van de snuit meegebracht om het opnieuw op te bouwen.

Geen volledig specimen van een pliosaur is ooit gevonden, maar het Noorse team hoopt om de rest van het lichaam in een toekomstige uitgraving aan het licht te brengen.

De wetenschappers zijn van plan om het gebied op te graven de volgende zomer.