Neoweb.nl

‘Sauropoda hielden lange nek omhoog’

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
‘Sauropoda hielden lange nek omhoog’
« on: June 04, 2010, 05:02:31 PM »
‘Sauropoda hielden lange nek omhoog’
AMSTERDAM – De sauropoda hielden hun lange nek net als giraffes omhoog bij het zoeken naar voedsel, ook al leidde dat tot een zeer hoge bloeddruk in hun lichaam. Tot die conclusie komen Duitse wetenschappers in een nieuwe studie.

Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Flensburg bespaarden de sauropoda energie bij hun zoektocht naar voedsel als ze hun lange nek omhoog hielden en zo hun bereik vergrootten.

Het strekken van hun nek bezorgde de dieren weliswaar ongemak, omdat het bloed in hun lichaam naar grote hoogte moest worden gepompt. Maar wanneer de dinosauriërs een half uur graasden met uitgestoken nek, verspilden ze minder energie dan wanneer ze hun lichaam 100 meter moesten verplaatsen bij het zoeken naar voedsel.

Verticaal
Hoofdonderzoeker Andreas Christian komt tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Tot nu toe gingen veel wetenschappers er vanuit dat sauropoda hun nek alleen verticaal strekten  om zo energie te besparen. Volgens Christian hielden de dieren hun nek echter net als een giraffe recht omhoog bij het zoeken naar voedsel.

Voedselschaarste
De Duitse onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door in kaart te brengen hoe veel kracht het de dieren kostte om hun nek omhoog te richten. Ook berekenden de wetenschappers hoe sterk de bloeddruk van de dieren steeg bij die beweging. Als model gebruikten ze een fossiel van een 130 miljoen jaar oude sauropod.

Het is onduidelijk of sauropoden altijd hun nek strekten als ze naar voedsel zochten. Christian vermoedt dat de sauropoden vooral tijdens voedselschaarste profiteerden van het lange lichaamsdeel.

bron:nu.nl