Neoweb.nl

Toumaï is mensachtige

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Toumaï is mensachtige
« on: April 10, 2005, 11:43:32 AM »
‘Toumaï is mensachtige’
 
Franse en Zwitserse onderzoekers claimen dat een zeven miljoen jaar oude schedel tot de vroegste mensachtigen behoort.
Sinds de vondst van de schedel in 2002, vinden onder paleoantropologen verhitte debatten plaats over de vraag of het fossiel tot een mensachtige gerekend moet worden of tot een aapachtig wezen.

Opzienbarende vondst
In de woestijn van Tsjaad legde een internationaal team van paleoantropologen in 2002 een cranium, kaakfragment en losse gebitselementen bloot die liefst zes tot zeven miljoen jaar oud bleken te zijn.

De oeroude overblijfselen werden tot een nieuwe soort gerekend, de ‘Sahelanthropus tchadensis’, beter bekend onder de bijnaam ‘Toumaï’. Die naam wordt vaak gegeven aan kinderen in Tsjaad die rond het droge seizoen worden geboren.

Vanwege de uitzonderlijke ouderdom, de vindplaats en het feit dat de fossielen zowel mensachtige als aapachtige kenmerken vertoonden, baarde de vondst internationaal veel opzien.

De restanten dateren uit een periode dat de voorouders van mensachtigen en de voorouders van de apen evoltionair gezien ieder hun weg gingen. Toumaï lijkt daar een treffend voorbeeld van. Zo komt de hersenpan overeen met die van een aap, maar het gezicht en het gebit, vooral de hoektanden, zijn klein en lijken meer op een mensachtige.

Franse en Zwitserse experts menen nu dat er nieuwe aanwijzingen zijn voor de theorie dat Toumaï tot een menselijke voorloper gerekend kan worden.
In twee afzonderlijke artikelen in Nature lichten zij hun inzichten toe, die verkregen zijn door nieuwe vondsten van fossielen en een virtuele, driedimensionale reconstructie waarbij ontbrekende onderdelen van de vervormde schedel zijn aangevuld.

‘Overduidelijk een mensachtige’ De vondst van Toumaï werd destijds gedaan onder leiding van Michel Brunet van de universiteit van Poitiers. In dezelfde omgeving heeft de Fransman met zijn team onlangs nieuwe restanten van soortgenoten gevonden, zoals twee kaakfragmenten en de kroon van een tand.

Volgens Brunet versterken de vondsten de theorie dat Toumaï een menselijke voorloper was. Uit analyse blijkt dat de nieuwe fossielen overeenkomsten vertonen met andere menselijke fossielen en duidelijk verschillen van aapachtigen, zoals de voor mensachtigen relatief kleine kaken.

“Toumaï is geen (voorloper van een) chimpansee en ook geen gorilla. Het is overduidelijk dat Toumaï een mensachtige is,” aldus de onderzoeker tegenover persbureau Reuters.


Reconstructie
Ook de reconstructie van de hevig vervormde schedel met behulp van de computer door wetenschappers van de universiteit van Zürich, verstevigt de gedachte dat Toumaï tot de vroegste mensachtigen moet hebben behoort.

Dat blijkt onder meer uit de positie van het foramen magnum, het gat in de schedel waarlangs het ruggenmerg de verbinding maakt met de hersenen. Die vertoont gelijkenis met mensachtigen en niet met apen. Hieruit concluderen de wetenschappers ook dat Toumaï net als mensen op twee benen liep.

Oudste voorloper
Mocht Toumaï inderdaad als mensachtige erkend worden, dan heeft dat grote impact op de bestaande kennis over het ontstaan van de mens.

De Sahelanthropus tchadensis wordt dan in één klap onze oudste voorloper. Ook maakt het duidelijk dat de vroegste mensen rechtop liepen en een groter verspreidingsgebied hadden dan Oost-Afrika, waar tot dusver de oudste menschtige fossielen zijn gevonden (zoals de Ardipithecus ramidus, 5,8 tot 4,4 miljoen jaar oud en Orrorin tugenensis, circa 6 miljoen jaar oud).


Bronnen: Nature, Universität Zürich, Reuters, planet.nl